INVESTIȚII PENTRU ÎMBUNĂTĂȚIREA CONFORTULUI CETĂȚENILOR COMUNEI BAND

Distribuie pe:

- Convorbire cu domnul inginer Mircea Radu, primarul comunei Band-

Band este una dintre comunele din județul Mureș în care, în ultima perioadă de timp, se derulează câteva proiecte de investiții cu lucrări menite să îmbunătățească condițiile de trai ale oamenilor. Iarăși, ca o particularitate, comunitățile etnice sunt reprezentate în proporții sensibil egale: români, maghiari, rromi. În legătură cu aceste aspecte, am avut o convorbire cu domnul Mircea Radu, primarul comunei Band.

- Care sunt proiectele în derulare și de perspectivă în comuna Band?

- Primăria Band are și în anul 2019 o serie de investiții foarte importante pentru localitate, unele care decurg din anul trecut și sunt în derulare, pe altele le începem în cursul acestui an. Vă voi trece în revistă câteva dintre proiectele cele mai importante. În această scurtă perioadă, de peste doi ani, am reușit să facem un sediu administrativ al Primăriei în valoare de 30 milioane de lei. Am terminat de asfaltat 7 km de străzi în satul Band. Lucrăm intens la peste 8 km de drum cu lățime de 5,5 m între localitățile Drăculea Bandului - Fânațe. Acolo, oamenii din patru sate n-au avut niciodată un drum ca lumea. Suntem în faza finală cu lucrările și vom termina în circa două luni, un drum comunal cu 120 de podețe și

alte amenajări pentru circulația rutieră optimă, cu poduri reparate. Acest proiect ne-a costat 9 milioane de lei, sau 1,8 milioane de euro.

- Dar aveți și alte proiecte în afară de cele ce vizează infrastructura rutieră?

- O altă investiție importantă este mansardarea Liceului Band. Este un proiect din fonduri europene, de 500.000 de euro. Se lucrează la acest proiect și sperăm că lucrările vor fi finalizate până la începutul noului an școlar. Lucrările au fost demarate în vara anului trecut. Vor fi săli de clase, laboratoare, grupuri sanitare, o clădire modernă pentru liceu. Pe lângă fondurile europene, și Primăria Band contribuie cu fonduri neeligibile. De fapt, la toate proiectele avem partea noastră de finanțare din buget. O investiție foarte importantă pentru comună este canalizarea în Band. Investiția începuse prin anul 2007, a fost abandonată deoarece firma executantă a intrat în insolvență. În momentul în care am preluat funcția de primar, lucrarea a fost total abandonată. Firmei respective i se plătise toată stația de epurare, peste 14 milioane de lei, dar lucrările s-au făcut doar în proporție de 30 la sută. Am reînceput lucrarea la care se adaugă și rețeaua de canalizare. Alt proiect este extinderea canalizării, în valoare de peste 7,8 milioane de lei, care se află și ea în curs de execuție. În acest an avem speranța să fie executată lucrarea în proporție de 80 la sută, restul, în anul următor. Toate astea au necesitat patru procese în instanțe, pentru corupție, alte trei procese civile la Iași, dar vom descurca ițele și vom duce la bun sfârșit investiția. Avem o altă investiție privind cele două stații de autobuz, în parteneriat cu Consiliul Județean, în valoare de 670.000 de lei. Cota parte a Primăriei este de 200.000 de lei. Aceste stații sunt pe domeniul public al Consiliului Județean. Primăria va realiza din bugetul propriu un sens giratoriu pentru fluidizarea traficului rutier. Se va îmbunătăți imaginea localității. O altă investiție se referă la o casă de evenimente pe care o vom construi în satul Țiptelnic. Acest sat, timp de 100 de ani n-a avut nimic. Școala de acolo s-a dărâmat în urmă cu circa 30 de ani. Nu au nici cămin cultural, oamenii de acolo n-au unde să-și facă un parastas, o manifestare culturală sau religioasă locală, sau altele, așa cum se desfășoară în orice sat. Suntem în lucru cu investiția și o vom termina în luna august din acest an. Avem în vedere dotarea Primăriei cu unele utilaje. Anul trecut am finalizat un proiect cu finanțare din fonduri europene prin care am achiziționat utilaje pentru deszăpezire și gospodărirea comunei. Vrem să mai accesăm încă un program pe acest domeniu pentru achiziționarea de utilaje de salubrizare. Vom moderniza centrul Bandului, unde vom amenaja o parcare prin rigole carosabile. Lucrarea o începem acum, în valoare de peste 100.000 de lei, din bugetul Primăriei. Mai avem investiții pentru extinderea rețelei de apă potabilă. Anul trecut am făcut o extindere de 10 km de rețea de apă. La noi în comună, comunitatea de rromi este foarte mare. Ne preocupă și soarta acestei comunități și n-o putem lăsa de izbeliște.

Le-am spus de la venirea mea ca primar al comunei că Primăria este cea care asigură niște dezvoltări edilitare, dar, în niciun caz, Primăria nu este nici farmacie, nici casă de binefacere. Statul face tot posibilul să le asigure drepturile prin legislație, alocații, burse, ajutoare sociale și altele. Pot afirma cu satisfacție că după primul an de mandat în funcție am reușit, cât de cât, să aduc și această comunitate pe o cale mai bună. Și-au schimbat mentalitatea, merg la muncă, au început să-și facă case frumoase. Le-am construit 1.000 de metri de conductă de apă pe străzile lor. Avem un alt proiect prin care să le extindem conducta de gaz. Trebuie să înțelegem că fiecare om are nevoie de un confort minim. Nu pot trăi la -15 grade în căsuțe neîncălzite. Asta necesită și sprijin din partea guvernului fiindcă este un drept al omului să aibă căldură. Lemnele pentru foc sunt foarte scumpe. Așa este peste tot în țară, cetățeanul este cel mai apropiat față de primar. Un cetățean chiar dacă nu-i cunoaște pe reprezentanții administrației județene, dar pe primar îl cunoaște. La primar vin cetățenii cu toate problemele lor. Noi suntem o comună cu peste 7.000 de locuitori, din care sunt peste 2.000 de etnici rromi, așa că aici, treaba nu este tocmai simplă. Majoritatea lor trăiesc pe seama alocațiilor pentru copii.

Lasă un comentariu