ATENȚIE! IMPORTANTE MODIFICĂRI FISCALE

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 403, din 23 mai 2019, a fost publicată OUG nr. 31/2019, prin care se modifică termenul de plată pentru impozitele generate de venituri extrasalariale realizate în perioada 2014 - 2017, se anulează contribuția la asigurările de sănătate pentru venituri extrasalariale realizate de persoane fizice din perioada 1 iulie 2015 - 31 decembrie 2017, se aplică o cotă de TVA de 5% pentru mai multe sortimente de alimente, începând cu data de 1 iunie 2019, și se aduc precizări privind restituirea taxei de primă înmatriculare.

Prelungirea termenului de plată pentru impozite și contribuții

Pentru impozitele aferente veniturilor extrasalariale și, după caz, pentru contribuția de asigurări de sănătate sau contribuția la asigurările sociale de pensii, aferente perioadei 2014 - 2017, se prelungește termenul de plată cu 120 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe (până la 19 septembrie 2019).

Anterior, termenul era data de 30 iunie 2019. Această prelungire de termen este valabilă pentru deciziile de impunere emise și comunicate de organul fiscal, între 15 martie 2019 și data de intrare în vigoare a prezentei ordonanțe (23 mai 2019).

Dacă sumele amintite anterior sunt achitate în 60 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței, respectiv până în data de 21 iulie 2019, se acordă o bonificație de 10%.

Pentru eventualele decizii privind plata contribuției la sănătate, pentru perioada 2014 - 2017, emise după data de intrare în vigoare a prezentei ordonanțe, termenul de plată este de 120 de zile de la comunicarea deciziei. Dacă plata se realizează integral, în termen de 60 de zile de la comunicarea deciziei de impunere, se acordă o bonificație de 10%.

Anularea contribuției la asigurările de sănătate

Este vorba de veniturile realizate de persoane fizice, în perioada 1 iulie 2015 - 31 decembrie 2017, când veniturile anuale cumulate au fost mai mici decât salariul minim brut garantat în plată, corespunzător unui an de zile.

Persoanele care au realizat astfel de venituri în perioada amintită și care nu erau asigurate la sistemul public de sănătate, prin calitatea de salariat, PFA sau pensionar, au fost puse în situația să achite contribuția la sănătate la o bază de calcul la nivelul salariului minim.

De exemplu, o persoană fizică a încasat dividende din acțiunea cuponiada, în sumă de 10 lei în luna septembrie 2017, iar contribuția la sănătate era în sumă de 1.450 lei x 5,5% x 12 luni = 957 lei. Desigur, acest lucru nu este unul firesc, toți cetățenii trebuie să participe la finanțarea sistemului de sănătate, proporțional cu veniturile realizate, iar contribuția nu poate să depășească venitul realizat.

Dacă a fost deja emisă decizia de impunere, aceasta se anulează. Implicit, acele persoane care au plătit deja contribuția la sănătate au dreptul să solicite restituirea sumelor sau compensarea cu alte impozite. Dacă nu a fost emisă decizia de impunere, ordonanța stabilește faptul că aceasta nu se va mai emite.

Pentru situații similare existente anterior datei de 1 iulie 2015, se va ține cont de o altă lege ce aduce o amnistie fiscală, respectiv Legea nr. 209/2015, ce a adoptat o procedură similară.

Cota de TVA de 5%

De la 1 iunie 2019, pentru livrarea de alimente montane, eco sau produse tradiționale, se va utiliza cota de TVA de 5%. Produsele trebuie să fie autori-zate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Pentru celelalte livrări de alimente, nu există modificări normative privind cota de TVA aplicabilă, acestea facturându-se, pe teritoriul României, cu cota de TVA de 9%.

Taxa de primă înmatriculare

Restituirea taxei de primă înmatriculare pentru autoturisme se va restitui până pe data de 30 iunie 2019.

Pentru că România a comunicat Comisiei Europene faptul că restituie rapid aceste sume, pentru a evita procedura de infrigement, prin prezenta OUG se stabilește că eventualele sume ce nu pot fi susținute din bugetul mediului, pentru restituirea taxei de primă înmatriculare, vor fi finanțate din bugetul de stat, respectiv din fondul de rezervă al Guvernului.

 

Lasă un comentariu