LANSAREA UNEI CĂRȚI MEMORABILE, LA REGHIN

Distribuie pe:

Primăria și Consiliul Local Reghin, Biblioteca Municipală „Petru Maior" Reghin, Protopopiatul Ortodox Reghin, Despărțământul Reghin al Astrei au organizat vineri, 24 mai 2019, la sala de activități a bibliotecii municipale reghinene, de la ora 17.00, lansarea unei cărți memorabile intitulată RETORICA DIVINĂ - Refugiu în căutarea și argumentarea existenței lui Dumnezeu, autor fiind distinsul prof.univ.dr. IOAN JUDE. Despre personalitatea autorului, precum și despre această carte, cu totul deosebită, au susținut alocuțiuni, comunicări, expuneri: pr. protopop Valentin Vârva, prof. dr. Valentin Marica, prof. Vasile Rus, pr. Toderic Albin Dorin, prof. dr. Florin Bengean, care a fost și moderatorul acestui eveniment cultural. Scurte impresii și gânduri au mai exprimat: Ilie Frandăș, Maria Mera, Dorin Cremene și Silvia Câmpean. La rândul său, autorul, prof. dr. Ioan Jude, a mulțumit tuturor pentru prezență și a dezvăluit din tainele apariției acestei memorabile lucrări. Evenimentul s-a bucurat de prezența unui numeros public reghinean, fiind prezenți: preoți, profesori, artiști plastici, oameni de cultură din Reghin, Târgu-Mureș, Lunca Bradului și alte localități.

A fost un eveniment cultural de mare ținută, de înalt profesionalism, o memorabilă întâlnire cu cartea, cu prietenii cărții, cu iubitorii cărții. Ioan Jude este o personalitate marcantă în cadrul culturii românești. Domnia sa, prin tot ceea ce a făcut și prin opera sa, este un reper pentru toți cercetătorii mai tineri, și nu numai, este un model demn de urmat pentru toți cei care doresc să întreprindă o cercetare de înalt profesionalism.

Cartea RETORICA DIVINĂ, cea mai recentă apariție editorială a prof.univ.dr. Ioan Jude, este una de referință pentru istoriografia ecleziastică contemporană, este o carte profundă, o lucrare muncită, documentată. Pentru elaborarea acestei lucrări, autorul a utilizat o bibliografie extrem de vastă și detaliată. Cartea aceasta este una de mare valoare, atât prin diversitatea temelor pe care le abordează, cât și prin modul profund în care sunt tratate de către autor toate aceste teme.

Lucrarea de mare valoare, RETORICA DIVINĂ, a prestigiosului om de știință și cultură, Ioan Jude, profesor universitar și sociolog de marcă, încheie un ciclu de lucrări destinate acestui fenomen religios, înscriindu-l pe autorul amintit printre numele importante din acest domeniu de referință. Așa cum ne putem da seama, chiar din titlul și subtitlul cărții, subiectul este copleșitor și provocator, în același timp, necesitând o pregătire polivalentă din domeniul teologiei, filosofiei și, nu în ultimul rând, științific, ceea ce face și impune, totodată, o asemenea pregătire interdisciplinară. Proba maturității și responsabilității autorului a fost dată și trecută prin celelalte două cărți înscrise în această trilogie: „Creștinismul între imanență și transcendență" (apărută în anul 2014 și „Religie și Religiozitate" - 2015, ambele sub egida Editurii EPISTEM din Târgu-Mureș, iar ultima la Editura „Cezara Codruța Marica" din aceeași localitate, fiind însoțită de un elogios Cuvânt înainte, din partea omului de cultură mureșean, Valentin Marica, editorul lucrării.

Structurată în patru capitole distincte, prin problematica abordată, cartea cercetătorului științific Ioan Jude, voluminoasă în conținut și idei, acoperă aproape întreg registrul tematic al problematicii analizate, îmbinând deopotrivă rigoarea științifică cu spiritul cald și mărturisitor.

Tot vineri, 24 mai 2019, de la ora 11.00, a avut loc, la Liceul Tehnologic „Petru Maior" din Reghin, o întâlnire a prof. univ. dr. Ioan Jude (absolvent al acestui liceu de prestigiu) cu elevi și cadre didactice de la această unitate de învățământ. A fost un moment emoționant și încărcat de sentimente de bucurie și nostalgie. În cadrul acestui moment, moderat de Florin Bengean, distinsul invitat a donat liceului cele mai recente cărți ale domniei sale, care au fost și prezentate cu acest prilej. A avut loc și un dialog interesant, între cei prezenți și distinsul om de carte Ioan Jude.

Se cuvine să aducem domnului prof. univ. dr. Ioan Jude cuvânt de felicitare pentru întreaga activitate a domniei sale, pentru multiplele sale realizări și să-i urăm succes în activitățile viitoare ale dânsului.

 

Lasă un comentariu