LA LUDUȘ, ZILE DE LUCRU TRANSFORMATE ÎN SĂRBĂTOARE

Distribuie pe:

Fiecare vizită pastorală a Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba-Iuliei, la Luduș, este o sărbătoare de suflet pentru creștini. Așa a fost și marți, 14 mai 2019, când Înaltpreasfinția Sa, însoțit de consilieri arhiepiscopali, de părintele protopop al Ludușului, Lucian Voșloban, de un numeros sobor de preoți din oraș și din parohiile rurale învecinate, a oficiat slujba de sfințire a lăcașului de închinare de la demisolul Bisericii Ortodoxe cu hramul „Sfinții Martiri Brâncoveni", biserică aflată încă în construcție.

La invitația părintelui paroh Viorel Ormenișan, la sărbătoare au participat sute de dreptmăritori creștini, din recent înființata Parohie Ortodoxă Luduș V și din alte parohii, sponsorul principal Claudiu, maistrul constructor Mircea Marian, primarul orașului Luduș, domnul Ioan Cristian Moldovan și domnul Ovidiu Dancu, vicepreședinte al CJ Mureș.

***

Joi, 23 mai 2019, la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel", din Luduș, peste o sută de copii de vârstă școlară (clasele I-IV, V-VIII și IX-XII ), din protopopiatul Luduș, au transformat ziua de lucru în sărbătoare, participând la a VI-a ediție a Festivalului VESTITORII BUCURIEI ÎNVIERII DOMNULUI.

Îmbrăcați în frumoase costume populare, însoțiți de preoți și de profesorii lor de religie, au intrat cu sfială în biserică și, în câteva momente, au împodobit mesele și stranele cu icoane pe sticlă, cu desene, având tematică pascală, cu coșuri pline de ouă încondeiate. După cuvântul de salut rostit de părintele protopop Lucian Voșloban, lor li s-a adresat eleva Daria Birou, din clasa a XI-a, de la Liceul Teoretic din Sărmașu, cu o încercare de răspuns la întrebarea „Cum ne dovedim credința creștină?" Fragmentul următor este relevant: „Deplinătatea credinței noastre constă din toate momentele în care Îl vrem pe Mântuitorul nostru aproape de noi, din momentele în care întreaga noastră ființă simte o nevoie duhovnicească de Duh Sfânt. Cel mai important este momentul în care te străduiești din toate puterile să Îl lași pe Iisus să Învie, în primul și în primul rând, în toată ființa ta omenească".

Liceenii sărmășeni, îndrumați de profesoara de religie Chirilă Anca, de preoții dr. Daniel Camară și Viorel Gotea, au deschis festivalul, în spiritul academic al corului „Belcanto". Au înălțat imnuri de slavă Lui Hristos cel Înviat din morți, copiii de la Școala Gimnazială Ioan Vlăduțiu, din Luduș, pregătiți de doamnele profesoare Mărioara Dăian și Ana Bordan, din parorhiile Zau de Câmpie și Valea Largă (prof. Ioana Florea, preoții Ioan Florea și Andrei Vereș), Șăulia de Câmpie (prof. Minodora Bold), Școala Gimnazială Nr.1 Luduș (prof. Ovidiu Gherasim), Parohia Ortodoxă Cuci (preot Daniel Vasiu).

Prin cântece și poezii, copiii și-au îndemnat colegii: Frați, surori, cu toții / Într-un gând voios / Haideți să ne-nvie / Și pe noi Hristos; Îngerii din ceruri / Cântă azi cu noi / Și pe toți ne-ndeamnă: / ÎNVIAȚI ȘI VOI!

Toți participanții la festival au fost răsplătiți cu cărticica „Sfântul Duh, Sfințitorul și Mângâietorul nostru", dăruită de Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba-Iuliei, cu broșura „Apărători ai credinței și gliei străbune", oferite gratuit de Asociația Sprijin-Ocrotire-Speranță, din Turda. (www.sos.pro-romanesc.ro)

Foto: Sfințirea locașului de rugăciune din Biserica „Sfinții Martiri Brâncoveni"

 

 

Lasă un comentariu