PAPA FRANCISC, ÎNAINTE DE VIZITA ÎN ROMÂNIA: “VIN ÎNTRE VOI CA SĂ MERGEM ÎMPREUNĂ...”

“Dragi frați și surori din România! Mai sunt doar câteva zile până la călătoria care mă va duce în mijlocul vostru. Gândul acesta mă bucură și doresc încă de pe acum să vă adresez salutul meu cel mai cordial.

Vin în România, țară frumoasă și primitoare, ca pelerin și frate, și le mulțumesc Președintelui și celorlalte autorități ale statului pentru că m-au invitat și pentru deplina colaborare.

Trăiesc deja bucuria întâlnirii cu Patriarhul și cu Sinodul permanent al Bisericii Ortodoxe Române, precum și cu păstorii și credincioșii catolici. Legăturile de credință care ne unesc vin încă de la Apostoli, în special de la legătura care îi unea pe Petru și pe Andrei, cel care, potrivit tradiției, a adus credința pe pământul vostru. Frați de sânge, au fost frați și în vărsarea sângelui pentru Domnul.

Și printre voi au fost atâția martiri, chiar în timpurile recente, precum cei șapte episcopi greco-catolici pe care voi avea bucuria de a-i proclama Fericiți. Faptul pentru care au suferit, până la jertfirea vieții, este o moștenire mult prea prețioasă ca să fie uitată.

Și este o moștenire comună, care ne cheamă să nu ne îndepărtăm de fratele care participă la ea.

Vin între voi ca să mergem împreună. Mergem împreună când învățăm să păstrăm rădăcinile și familia, când ne îngrijim de viitorul copiilor și al fratelui de lângă noi, când ne depășim fricile și suspiciunile, când lăsăm să cadă barierele care ne separă de ceilalți.

Știu că mulți pregătiți vizita mea în mod intens și vă mulțumesc din inimă. Vă asigur că vă stau aproape în rugăciune vouă, tuturor, și vă dau Binecuvântarea mea.

Și vă cer, vă rog, să vă rugați pentru mine! Să ne vedem cu bine!”

Prin rugăciune și credință la cinstea altarelor...

Cei șapte episcopi greco-catolici care și-au dat viața pentru mărturisirea credinței catolice și apostolice în timpul regimului comunist, pe care Papa Francisc va avea “bucuria de a-i proclama Fericiți”, sunt: Cardinalul Iuliu Hossu (1885-1970), PS Alexandru Rusu (1884-1963), PS Ioan Bălan (1880-1959), PS V. Traian Frențiu (1875-1952), PS Vasile Aftenie (1889-1950), PS Ioan Suciu (1907-1953), PS Tit Liviu Chinezu (1904-1955).

Potrivit programului oficial anunțat de Vatican (vaticannews.va), Liturghia Publică Solemnă de Beatificare a celor șapte episcopi martiri greco-catolici, prezidată de Sfântul Părinte, va avea loc duminică, 2 iunie, la Blaj, sediul istoric al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Ritul sacru se va desfășura pe Câmpia Libertății. Papa Francisc va prezenta omilia celebrării euharistice și va recita antifonul marian pascal “Regina Coeli” (“Bucură-te, Regina Cerului”).

Lasă un comentariu