SILVAN NEGRUȚIU - BIOGRAFIE DE CONCERT

Distribuie pe:

Pianistul Silvan Negruțiu desfășoară o carieră concertistică internațională, apărând pe scenele unor săli de concert precum Kennedy Center din Washington D.C., National Concert Hall din Dublin, Ateneul Român din București, Hong Kong Academy for Performing Arts, Showa Recital Hall din Tokyo sau Xi'an Concert Hall (China). El a susținut concerte, ca solist, în colaborare cu orchestre de prestigiu, între care Orchestra de Cameră Radio și Filarmonica Națională George Enescu din București, Filarmonica din Alicante (Spania), Millikin-Decatur Symphony Orchestra (S.U.A.) și Dublin Symphony Orchestra (Irlanda). Unele dintre aparițiile scenice au fost însoțite de transmisiuni în direct la radio și TV, în România și în Statele Unite. Silvan Negruțiu este laureat al concursurilor internaționale “Roma 2000” și “Beethoven e i classici” în Italia, “Seiler” în Sofia, Bulgaria, “Konzerteum” în Pireu, Grecia și “Feis Ceoil” în Dublin, Irlanda.

În perioada 2019-2020, Silvan Negruțiu va avea turnee de recitaluri în România, China și Statele Unite, concertând în cadrul stagiunii Dame Myra Hess la Chicago, pe scena Festivalului Internațional “Drumul mătăsii” de la Xi'an, continuând în China cu o serie de concerte care marchează 70 de ani de relații diplomatice între China și România/SUA și o serie de recitaluri Beethoven dedicate celebrării a 250 de ani de la nașterea marelui compozitor.

În cadrul concertelor susținute, Negruțiu programează frecvent opusuri ale compozitorilor români și este dedicat promovării muzicii contemporane. Repertoriul enescian ocupa un loc unic și permanent în explorările sale artistice, iar în prezent promovează repertoriul pianistic al lui Constantin Silvestri. Negruțiu a interpretat și înregistrat recent, în primă audiție mondială, Concertul pentru pian și orchestră de suflători de Zack Stanton și Sonata pentru vioară și pian de Carl Roskott, împreună cu violonista japoneză Akemi Takayama, cu care a susținut un turneu de recitaluri în China și Japonia, în 2017. Compact discul dedicat muzicii lui Carl Roskott, lansat în mai 2018, de casa de discuri americană Centaur Records, a primit mai multe premii și continuă să primească critici favorabile în publicațiile muzicale din Statele Unite. În colaborare cu saxofonistul Timothy Roberts, Negruțiu a înregistrat albumul intitulat Zynodoa, care include și piese ale compozitorilor contemporani Guillaume Connesson și Matthew Orlovich. Compozitorul American Robert Chumbley i-a dedicat lui Negruțiu o colecție de cinci bagatelele pentru pian (2018) pe care pianistul român le-a interpretat în primă audiție mondială, în aprilie 2019. El va include aceste piese într-un album de bagatele pentru pian, alături de lucrări de Beethoven, Alexander Tcherepnin și Carl Vine.

Începând cu vârsta de șapte ani, Silvan Negruțiu a fost îndrumat de profesoara Emilia Baziotis la Liceul de Artă din Târgu-Mureș, apoi de profesoara Magda Stănescu la Liceul de Muzică “Dinu Lipatti” din București, ulterior absolvind Universitatea Națională de Muzică din București, unde a studiat cu pianistul Viniciu Moroianu. A obținut dipolma de Master în interpretare muzicală de la Academia Regală Irlandeză de Muzică și Universitatea Dublin, cu distincția “First Class Honours”. După anii petrecuți în Irlanda, Negruțiu s-a mutat în Statele Unite, finalizând studiile doctorale la Conservatorul Universității Shenandoah din statul Virginia, sub îndrumarea legendarului pianist și pedagog John O'Conor. De asemenea, și-a aprofundat studiile cu personalități de prestigiu ale lumii pianistice,

în cursuri de măiestrie cu Richard Goode, Peter Frankl și Klaus Hellwig.

Silvan Negruțiu participă regulat la festivaluri internaționale de muzică, cum sunt International Keyboard Institute and Festival din New York, International Holland Music Sessions în Olanda, InterHarmony International Music Festival în Acqui Terme, Italia, Aspen Music Festival în Colorado (S.U.A.) și Xi'an International Music Festival în China. În septembrie 2008, Negruțiu a fost unul dintre cei șapte pianiști invitați la festivalul dedicat muzicii lui Beethoven, organizat la Positano, Italia, de Fundația Culturală Wilhelm Kempff. Pianistul târgumureșean este deținătorul Medaliei de Argint oferite în 2018 de Global Music Awards, al Premiului Rising Star oferit în 2015 de Universitatea Shenandoah, al Premiului Irlandez Gaiety pe anul 2009, al Premiului Eugen Barbu pentru merite interpretative în 2001 și al Premiului de Excelență oferit de Ministerul Educației și Cercetării, în anul 2002. El este membru activ al Uniunii de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, College Music Society și Music Teachers National Association (S.U.A.), momentan ocupând funcțiile de South District Chair al Illinois State Music Teachers Association și vice-președinte al Decatur Area Music Teachers Association.

Pe lângă cariera concertistică, Silvan Negruțiu este pasionat de activitatea sa pedagogică, având studenți cu rezultate artistice remarcabile, fiind frecvent invitat să predea cursuri de măiestrie la universități și festivaluri internaționale și să participe ca membru al juriului la concursuri de pian. Asociația Profesorilor de Muzică din Statul Illinois l-a numit Profesorul Anului 2015 din zona Decatur, în cadrul conferinței anuale de la Chicago. În prezent, Negruțiu locuiește în statul american Illinois, unde este profesor și șef al catedrei de pian la Universitatea Millikin. Înainte de a prelua postul din Illinois, a fost profesor la Conservatorul Shenandoah din Virginia și la Academia Regală Irlandeză de Muzică din Dublin. În perioada verii predă și concertează la diverse festivaluri internaționale de muzică, fiind invitat permanent la Xi'an International Music Festival din China și InterHarmony International Music Festival din Italia.

Lasă un comentariu