TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE ȘI GENĂ FĂRĂ DE MOARTE. UTOPIA POSTUMANISTĂ(2)

Distribuie pe:

Bit-ul, un fel de ,,copită” postmodernă, este o descoperire a minții, experienței umane. Informația digitală este o lege naturală, deci nu revelată. Însă, revelația, dacă există, afirmă, încă în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, iluministul francez Julien Offrai de la Mettre, nu poate respinge natura (,,S´il y a une Revelation, elle ne peut donc demetier la Nature. Par la Nature seule, on peut découvrir le sens des paroles de l'Evangile, dont l'experience seule est la véritable Interprete.`` (Die Maschine Mensch, Hamburg, 2019, p. 23). Și nici nu o face! Dar, totuși, cum poate o minte imperfectă să înțeleagă o lume perfectă, transcendentă (Pilde 20,24)!? Prima mutație genetică, cred eu, a avut loc în Paradis, îndată ce protopărinții noștri, influențați de demon (deci iată unde își are rădacina știința epigenetică de azi), și-au mutat mintea în efemer, drept pentru care au simțit-perceput rușinea(schimarea) firii și au fost îmbrăcați de Bunul Dumnezeu în haine de piele (biologia).

Luate separat, atomul, bit-ul și gena, nu ne ajută să înțelegem prea mult viața umană în ale ei cele mai adânci străfunduri. Împreună, însă, dau un sens științei veacului și trezesc un vis uman ancestral la realitate: decriptarea genelor. Nu uităm că nici pe Hristos nu l-a ocolit subiectul: ,,cine a păcătuit, el sau părinții lui, de s-a născut orb”? (Ioan 9,2), l-au întrebat ,,geniticienii” evrei. Acum răspunsul poate cunoaște variațiuni-mutații, în funcție de cine întreabă și de ce vrem să auzim. Unii caută în genă informația divină-Cuvântul, alții informația digitalizată, bit-ul. În orice caz, sesizăm o serie de treimi imanente: atom-bit-genă/ materie-informație-biologie/ spațiu, timp, extindere. Un fel de organism complex, care doar privit, analizat și înțeles holistic capătă un rost și emană o rațiune existențială implacabilă. Însă, după părerea mea, toate treimile imanenente înoată, să zic așa, sunt cuprinse în Treimea transcendentă, una, eternă și, foarte important, neschimbabilă! E ceea ce au căutat și găsit oamenii de știință: unitatea diversității cosmice. Singularitate exprimată prin pluralitate!

Neschimbabilitatea e o realitate controversată. Pentru creștini (și nu numai), ea aparține doar lui Dumnezeu. Pentru cercetătorii naziști, ideea neschimbabilității genelor (,,ein Jude ist ein Jude” - evreul e evreu) a dus la purificarea rasială, la sterilizarea persoanelor cu handicap sau boli grave care se moșteneau genetic, la uciderea tututor celor altfel decât cei altfel! În cazul mentalității sovietice, dimpotrivă, sloganul era: totul e schimbător! Nu gena trebuie schimbată, ci creierul! A început, așadar, o spălare dramatică a creierului uman. Niciodată în istorie, afirmă Siddharta Mukherjee, nu s-a pus atât de inuman, într-o ecuație, identitatea cu gena, identitatea cu imperfecțiunea, imperfecțiunea cu anihilarea, distrugerea, nimicirea (Das Gen, Frankfurt am Main, 2019, p.176). Să nu uităm că ambele teorii eugeniste aveau același scop științific: aflarea secretului moștenirii genetice pentru a crea o viață mai bună! Un nou Făt Frumos! Eventual etern!

O știință submediocră (Minderwissenschaft) va sprijinii o societate totalitaristă, care, la rândul ei, va produce o știință submediocră (Junk Science). Psalmul 11, 8 spune același lucru: ,,Căci atunci când se ridică sus oamenii de nimic, nelegiuiții mișună pretutindeni”. Dacă privim azi în jur....of, Doamne, cât de inspirat e basmul lui Ispirescu!

Lasă un comentariu