DUMNEZEU ȘI... FILOSOFII

Distribuie pe:

“Omul în sine are un gol... pe care nimeni și nimic nu-l poate umple, în afară de Dumnezeu”.

Blaise Pascal (1623-1662), matematician, fizician și filosof francez, având contribuții deosebite în numeroase domenii ale științei, precum construcția unor calculatoare mecanice, considerații asupra teoriei probabilităților, studiul fluidelor prin clarificarea conceptelor de presiune și vid. În urma unei revelații religioase, în 1654, Pascal abandonează matematica și științele exacte și își dedică viața filosofiei și teologiei. Concepția lui Pascal era, în puține cuvinte: “Dumnezeu există pentru că este cel mai bun pariu”; “Dacă Dumnezeu există și sunt credincios, câștig viața veșnică; dacă nu, nu am nimic de pierdut”, iar el avea nevoie de Dumnezeu pentru a îndrepta, din când în când, dezordinea din Univers. A fost supranumit la vremea respectivă “Savantul care a măsurat lumea cu iubirea lui Dumnezeu.

***

“Viața e duelul lui Dumnezeu cu diavolul, iar câmpul de bătălie sunt eu”.

Fiodor Dostoievski (1821-1881), a fost unul din cei mai importanți scriitori ruși, operele sale având un efect profund și de durată asupra literaturii, filosofiei, psihologiei și teologiei secolului al XX-lea. Cele mai cunoscute creații ale sale sunt cele patru mari romane: Crimă și pedeapsă, Idiotul, Frații Karamazov și Demonii. Cărțile lui sunt traduse și comentate în 170 de limbi din întreaga lume; după ele s-au realizat numeroase spectacole de teatru și filme celebre.

***

“Dumnezeu exista înainte ca tu să pornești în căutarea Lui. El este mai aproape de tine decât respirația ta”.

Swami Shivananda (1854-1934), medic, maestru spiritual hinduist, care a predat yoga și sistemul Vedanta. Discipol direct al lui Ramakrishda (1836-1886), unul din cei mai mari filosofi mistici ai secolului al XIX-lea. Mircea Eliade a petrecut mai multe luni alături de Swami Shivananda.

Autor de citate:

- “Pune-ți inima, mintea și sufletul chiar și în cele mai mărunte acțiuni! Acesta e secretul succesului”.

- “Umilința nu este lașitate. Blândețea nu este slăbiciune. Umilința și blândețea sunt, într-adevăr, puteri spirituale”.

- “Dacă nu cunoști regulile de bună purtare, nu îți poți forma caracterul”

P.S. “Cel ce are minte, să ia aminte!”

Lasă un comentariu