LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Mișcarea memorandistă a românilor din Transilvania este un eveniment istoric de mare importanță, cu impact major în formarea și consolidarea conștiinței naționale, motiv pentru care, tema a fost aleasă și expusă de domnul jr. Silviu Rațiu, miercuri, 29 mai, la Casa Iancului.

Autorul, prin expunerea sa, amplă, bine documentată, argumentată, la obiect, a făcut o incursiune în istoria Transilvaniei, semnalând cauzele ce au condus la inițierea acestei mari mișcări revendicative de recucerire, pe baze legale, a unor drepturi fundamentale solicitate de națiunea română din Transilvania. Cererile îndreptățite au avut un mare ecou în rândul românilor ardeleni, găsind susținători în toate păturile sociale românești, motiv pentru care, rând pe rând, în cele 12 mișcări memorandiste, numărul acestora a fost din ce în ce mai mare.

Autorul a pus accent pe cea mai mare și mai importantă mișcare memorandistă transilvană, cea din anul 1892, desfășurarea ei, ecoul pe care l-a stârnit în Europa, sprijinul direct, fără echivoc, primit din partea unor țări ca Franța, Italia, Marea Britanie, cu acțiuni concrete ale parlamentelor lor, ale istoricilor, ale oamenilor importanți din aceste țări, dar și cu îndărătnicia împăratului și a Curții de la Viena, care vroia să-și mențină privilegiile cu orice preț, deși sfârșitul imperiului era aproape.

Sprijinul total al populației române, mobilizarea ei exemplară, crezul că își va putea câștiga drepturile pe cale legală au avut un mare impact în rândul opiniei publice internaționale și ecou în sufletul românilor, insuflându-le curaj și speranța că vor reuși în demersul lor, această stare de lucruri trezind, la acel moment, conștiința națională și netezind drumul spre Marea Unire de la 1918.

Completări la temă au fost făcute de prof. Gheorghe Nistor, dr. Voica Foișoreanu și subsemnatul, iar „Clipa de poezie" a fost susținută de Dorian Marcoci, Gheorghe Munteanu, Silviu Rațiu și subsemnatul.

În ziua de 5 iunie, la Casa Iancului, domnul prof. Ilie Șandru își va lansa cel mai recent volum, ,,Vremuri și destine".

Lasă un comentariu