INCREDIBIL, DAR ADEVĂRAT! RACHETĂ SPAȚIALĂ LOVITĂ DE FULGER, LANSATĂ CU SUCCES

Distribuie pe:

Prima lansare din acest an a rachetei rusești Soyuz 2-1b, de pe cosmodromul Plesețk, ce a avut loc luni, 27 mai 2019, a fost lovită de un fulger, în timp ce se ridica de la sol, însă lansarea a avut loc cu succes.

„Racheta a fost lansată luni dimineață, la ora 9,30 (ora României), având drept scop plasarea pe orbită a unui satelit de navigație Glonass-M. La câteva secunde de la lansare, un fulger a lovit vehiculul Soyuz 2-1b. După o călătorie de 3,5 ore către orbita joasă a Pământului, racheta a livrat cu succes satelitul. O conexiune telemetrică solidă este stabilită și menținută cu nava spațială. Sistemele de la bord ale navelor spațiale Glonass-M funcționează normal.

De obicei, lansările spațiale sunt programate întotdeauna să aibă loc când vremea este bună, iar cerul este senin. Iar vremea de luni părea că așa va fi, până la apariția fulgerului.

În istoria lansărilor spațiale, au existat vehicule care au întâmpinat probleme din această cauză. Un exemplu este misiunea Apollo 12, din 14 noiembrie 1969, când a fost lansată racheta Saturn V, pe un cer înnorat, dar nu cu furtună. La scurt timp de la lansare, un fulger a lovit racheta de două ori. Cu ajutorul lui John Aaron, controlorul de zbor de la NASA, astronautul Alan Bean a putut să salveze misiunea și să continue drumul către Lună, așa cum era planificat.

Potrivit unui raport ulterior al NASA, fulgerul poate fi declanșat de prezența unei linii electrice lungi create de către vehiculul spațial și de zgomotul lui de evacuare într-un câmp electric care altfel nu ar fi produs fulgere naturale.

Aceasta a fost o lecție pentru NASA, care a stabilit reguli stricte de vreme pentru lansarea rachetelor, dar și protecție împotriva unor asemenea fenomene, inclusiv pe rachete.

Astfel, toate rachetele Roscosmos au fost proiectate să reziste la astfel de fenomene, iar condițiile meteorologice din Rusia nu sunt considerate o problemă. Vremea nu este o piedică, suntem o armată care funcționează în orice condiții meteorologice", potrivit unui anunț al Ministerului rus al Apărării, citat de mediafax.ro.

Lasă un comentariu