31 MAI - 2 IUNIE 2019 - TREI ZILE CÂT O ISTORIE...

Distribuie pe:

“Am venit în această țară frumoasă și primitoare, ca pelerin și frate, pentru a trăi diferite întâlniri. Iar acum mă întorc acasă îmbogățit, luând cu mine locuri și momente, dar mai ales chipuri. Chipurile voastre vor da culoare amintirilor mele și vor fi prezente în rugăciunea mea. Vă mulțumesc și vă duc cu mine! Iar acum vă binecuvântez, dar mai întâi vă cer o mare favoare: să vă rugați pentru mine!”

Papa Francisc a sosit la București vineri, 31 mai, pentru o vizită de stat, pastoral și ecumenică, desfășurată sub genericul “Să mergem împreună!”.

Suveranul Pontif a fost întâmpinat, pe Aeroportul Internațional “Henri Coandă”, de președintele Klaus Iohannis, împreună cu dna Iohannis, iar o gardă militară a prezentat onorul.

După primirea oficială de la Cotroceni și convorbiri private cu președintele, Suveranul Pontif a avut întâlniri cu premierul Viorica Dăncilă, autorități, reprezentanți ai societății civile și ai corpului diplomatic.

A urmat deplasarea la Palatul Patriarhiei, unde a avut o întâlnire privată cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, urmată de o întrevedere cu membrii Sinodului Permanent al BOR.

 

“Credința se clatină atunci când ne lăsăm duși de valul tristeții și al descurajării...”

Următorul moment al vizitei a fost Catedrala Națională, Suveranul Pontif fiind întâmpinat de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, și de mii de credincioși care l-au primit cu aplauze, întâmpinat fiind cu tradiționala pâine și sare. Papa Francisc a parcurs apoi drumul de la Catedrala Națională până la Catedrala romano-catolică “Sfântul Iosif” cu papamobilul, salutând pe traseu miile de oameni ieșiți pe străzi.

“Problema credinței este lipsa bucuriei, credința se clatină atunci când ne lăsăm duși de valul tristeții și al descurajării”, a afirmat Suveranul Pontif în mesajul transmis la Catedrala “Sfântul Iosif”, unde a oficiat Sfânta Liturghie.

Prima zi a vizitei Papei Francisc în România a adus, pe întreg traseul oficial, mii de oameni, veniți din toate colțurile țării.

 

Popas la Târgu-Mureș!

Prefectul județului i-a oferit Papei Francisc Fibula de la Suseni

Sâmbătă, 1 iunie, în cea de-a doua zi a vizitei în România, în drum spre Șumuleu Ciuc, Papa Francisc a aterizat pe Aeroportul Transilvania Târgu-Mureș, la ora 8.20, fiind întâmpinat, la scara avionului, de prefectul județului, Mircea Dușa, primarul municipiului, dr. Dorin Florea, reprezentanți ai autorităților locale.

“Am avut onoarea și plăcerea de a-l primi în această dimineață, în județul Mureș, pe Sfântul Părinte Papa Francisc, iar această vizită este un eveniment unic, deosebit pentru toți mureșenii. I-am urat Sanctității Sale bun venit și, ca un semn de apreciere a personalității sale, i-am oferit cea mai importantă distincție a județului Mureș, Fibula de la Suseni. L-am rugat să-i binecuvânteze pe români și pe mureșeni cu dragostea pe care le-o poartă. Sfântul Părinte mi-a spus că îi va face plăcere să fie pentru câteva clipe în județul Mureș, înconjurat de oameni deosebiți”, a declarat prefectul județului, Mircea Dușa,

“Port în suflet și plăcerea de a-l fi întâlnit și pe Papa Ioan Paul al II-lea, când am fost primit oficial la Vatican de Sfinția Sa, atunci când România, în 2001, a donat pentru prima dată Bradul de Crăciun pentru Vatican”, a mai spus prefectul.

“Într-o viață poți să ai parte de multe bucurii, dar emoțiile transmise de privirea blândă și atingerea caldă a unei personalități cum este Suveranul Pontif Papa Francisc, sunt unice. Aceste trăiri doresc să le împărtășesc cu toți târgumureșenii care înțeleg, apreciază și respectă întreaga activitate a Suveranului Pontif Papa Francisc”, a arătat, la rândul său, primarul Dorin Florea.

Mureșenii veniți în număr mare la Aeroportul Transilvania Târgu-Mureș auziseră de dimineață știrile referitoare la sosirea Sanctității Sale și, în ciuda ploii, au parcurs și câte 20-25 de kilometri pentru a-l zări, chiar și pentru câteva clipe, pe Papa Francisc. Ei s-au arătat extrem de entuziasmați și emoționați și au așteptat cu nerăbdare să îl zărească pe Suveranul Pontif într-una din mașinile din coloana oficială care părăsea aeroportul.

Deși ploua foarte tare, în momentul plecării de pe Aeroport, Papa Francisc a coborât geamul de la portiera mașinii în care se afla și i-a salutat pe oamenii veniți să îl întâmpine.

Anterior aterizării aeronavei în care se afla Papa, la aeroportul din Târgu-Mureș a ajuns și premierul Viorica Dăncilă, însoțită de o parte din membrii Guvernului.

 

Trandafirul de Aur pentru Sanctuarul Fecioarei Maria de la Șumuleu Ciuc

De la Târgu-Mureș, Papa Francisc și-a continuat drumul, într-un autoturism, la Șumuleu Ciuc, unde era așteptat, încă de la primele ore ale dimineții, de zeci de mii de oameni care nu s-au lăsat descurajați de ploaie.

La Sanctuarul marian de la Șumuleu Ciuc, unde are loc anual cel mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală și de Est, a fost oficiată Sfânta Liturghie. Papa a oferit Sanctuarului Fecioarei Maria Trandafirul de aur, unul dintre cele mai vechi și mai nobile daruri pe care suveranii pontifi le fac marilor sanctuare ale lumii.

După Liturghia Pontificală oficiată în prezența a aproape 100.000 de pelerini, Papa Francisc a plecat de pe platoul de la Șumuleu Ciuc, făcând un scurt popas la Casa Jakab Antal din Șumuleu, de lângă biserica franciscană, după care s-a deplasat cu avionul la Iași.

 

Iași - 800 de bolnavi au fost binecuvântați de Suveranul Pontif

Suveranul Pontif, însoțit de episcopul Petru Gherghel, a fost întâmpinat pe aeroportul din Iași de episcopul auxiliar Aurel Percă, dar și de primarul municipiului, Mihai Chirica, iar de acolo a plecat cu un autoturism Dacia Logan spre Catedrala “Sfânta Maria Regina”, unde s-a întâlnit cu 800 de bolnavi pe care i-a binecuvântat.

În Piața Palatului Culturii, Papa Francisc a fost așteptat de aproape 150.000 de oameni. De pe scena amplasată în Piața Palatului Culturii, special pentru acest eveniment, Papa Francisc a ținut un discurs și a intrat în dialog cu tinerii și familiile.

La plecare, Suveranul Pontif a salutat, din papamobil, mulțimea, fiind ovaționat și aplaudat de cei prezenți, ulterior a urcat în autoturismul care l-a transportat la aeroport.

 

La Blaj, pe Câmpia Libertății - “Chiar și astăzi reapar noi ideologii care, într-un mod subtil, încearcă să se impună și să-i dezrădăcineze pe oameni din cele mai bogate tradiții ale lor culturale și religioase”

Duminică, 2 iunie, în ultima zi a vizitei, Papa Francisc a fost întâmpinat pe aeroportul din Sibiu de oficialități locale, apoi și-a continuat drumul, către Blaj, cu autoturismul. La sosire în Blaj, Suveranul Pontif a urcat în papamobil, fiind aclamat de localnici și pelerini.

Momentul culminant al vizitei în România s-a desfășurat pe Câmpia Libertății de la Blaj, unde Papa Francisc i-a beatificat pe cei șapte episcopi greco-catolici martiri, în cadrul Sfintei Liturghii.

Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul major al Bisericii Greco-Catolice, a fost cel care a citit cererea prin care a solicitat Papei Francisc să-i declare Fericiți pe cei șapte episcopi martiri, “care au ales să moară, decât să se lepede de credința lor catolică”.

Sfântul Părinte și-a exprimat acordul și i-a declarat Fericiți pe episcopii martiri, după care a fost dezvelită icoana martirilor, aceasta fiind binecuvântată.

Procedura de recunoaștere a martiriului celor șapte episcopi s-a derulat pe durata unui sfert de secol. Patru dintre episcopi au murit în închisorile din Sighet și Gherla, Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, respectiv Alexandru Rusu. Mormintele acestora au rămas necunoscute, neputând fi identificate, nici până azi, osemintele lor. Supraviețuitori ai Sighetului, Vasile Aftenie, Ioan Bălan și Iuliu Hossu au fost îngropați, sub supravegherea Securității, în Cimitirul Bellu din București.

După-amiază, Suveranul Pontif a avut o întâlnire cu membri ai comunității rome din Blaj, la Biserica greco-catolică din Cartierul “Barbu Lăutaru”.

La evenimentele publice de la Blaj au fost prezente peste 100.000 de persoane.

Vizita de stat, pastorală și ecumenică, de trei zile, a Papei Francisc, în România, s-a încheiat duminică după-amiază, la Sibiu, de unde Suveranul Pontif a plecat spre Vatican, transmițându-le românilor, la câteva minute de la urcarea în avion, următorul mesaj:

“Fecioara Maria să-și întindă ocrotirea ei de mamă peste toți cetățenii României care, în decursul istoriei, și-au pus întotdeauna încrederea în mijlocirea ei. Fecioarei Maria vă încredințez pe voi toți și mă rog pentru ca ea să vă călăuzească pe calea credinței”. (surse - Instituția Prefectului-Județul Mureș, agerpres.ro, https: //twitter.com/Ponfifex)

Lasă un comentariu