NE-AM INTERESAT PENTRU DUMNEAVOASTRĂ! AU FOST APROBATE PLAFOANELE MĂSURILOR DE SPRIJIN CUPLAT ÎN SECTORUL VEGETAL, PENTRU ANUL DE CERERE 2018

Distribuie pe:

La sfârșitul săptămânii trecute, în ședința de Guvern, a fost aprobată o Hotărâre prin care se stabilesc plafoanele alocate măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal pentru anul de cerere 2018. Conform estimărilor, de sprijin financiar vor beneficia aproximativ 41.000 de fermieri din sectorul vegetal, care au accesat măsurile de sprijin cuplat pentru culturile prevăzute la art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 219/2015 privind stabilirea sectoarelor, culturilor și speciilor de animale pentru care se acordă sprijin cuplat în perioada 2015-2020, și au îndeplinit condițiile de eligibilitate.

Plafoanele notificate Comisiei Europene se modifică, prin mecanismul de transfer de fonduri între măsurile de sprijin cuplat, în conformitate cu legislația europeană (art. 53a din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014): măsuri de la care se transferă fonduri prin reducerea plafoanelor notificate: soia, tomate pentru industrializare cultivate în câmp, castraveți pentru industrializare cultivați în câmp și cartof timpuriu pentru industrializare; măsuri ale căror plafoane au fost suplimentate: lucernă, orez, sămânță de cartof, sfeclă de zahăr și legume cultivate în sere și solarii: tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveți pentru consum în stare proaspătă și/sau pentru industrializare, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă.

Transferurile de fonduri între măsurile de sprijin cuplat s-au făcut astfel încât, în cazul culturilor care nu au atins limita de suprafață notificată pentru anul 2018, cuantumul pe hectar să asigure profitabilitatea și, totodată, să nu fie sub cel calculat ca raport dintre plafonul fixat pentru finanțarea măsurii și limita cantitativă de suprafață, notificate Comisiei.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură calculează cuantumul pe unitatea de măsură pentru fiecare măsură de sprijin cuplat în sectorul vegetal, prin raportarea plafoanelor aferente măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal, rezultate în urma transferurilor de fonduri, la suprafețele eligibile pentru anul 2018.

Plățile pentru măsurile de sprijin cuplat în sectorul vegetal se fac în lei, la cursul de schimb de 4,6638 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 28 septembrie 2018 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

 

Lasă un comentariu