GRĂDINA DE LÂNGĂ CASĂ ȘI BOLILE TOMATELOR

Distribuie pe:

În județul Mureș, majoritatea cetățenilor care dețin o suprafață de teren în grădina de lângă casă, pe lângă alte legume pentru necesarul consumului familial, cultivă și tomate. Datorită condițiilor nefavorabile din această primăvară, cu ploi reci, urmate de temperaturi ridicate, au favorizat apariția și dezvoltarea unui număr mare de boli la tomate. Buletinele de avertizare elaborate de Unitatea Fitosanitară Mureș, publicate cu regularitate în coloanele ziarului “Cuvântul liber” și intervențiile directorului unității, dr. ing. Marian Pogăcian, la Radio Târgu-Mureș, vă oferă informații extrem de utile pentru tratamentele fitosanitare. Amintim în materialul de față simptomele principalelor boli la tomate, boli capabile să pună în pericol toată recolta din acest an.

Mana tomatelor, cea mai periculoasă boală, cu un atac păgubitor, se manifestă pe tulpini, pe frunze și fructe. Pe fața inferioară a frunzelor se observă la început, pe vreme umedă, un puf albicios. Pe tulpini apar pete brune, iar pe fructe pete brun-violacee, care cuprind treptat tot fructul. Se combate cu fungicide: Folpan 80WDG - 0,15 la sută. Dithane M 45 - 0,20 la sută, Zeamă bordelză - 1 la sută, Ridomil cupru 45 WP - 0, 25 la sută. La recoltare, resturile vegetale se distrug prin ardere.

Mozaicul tomatelor este cea mai frecventă viroză a tomatelor. Se manifestă prin pete difuze verzui gălbui pe frunze, plantele rămân mici, fructele sunt deformate, brunificate în interior, încă de când sunt verzi. Combaterea se face prin dezinfectarea termică a solului, distrugerea plantelor bolnave, arderea resturilor vegetale și folosirea soiurilor românești rezistente.

Pătarea bacteriană se manifestă cu pete circulare sau neregulate, pe frunze de 1-2 mm, mai ales pe vreme umedă, pe fructe apar pete mici gălbui, apoi brune sau cenușii. Se combate prin tratamente cu Dithane M 45 - 0, 2 la sută, Vondozeb - 0,2 la sută.

Făinarea se manifestă prin pete decolorate de mici dimensiuni. Pe fața inferioară frunzelor apare o pâslă pufoasă, ceușiu-albicioasă. Combaterea se face cu Ortiva 250 SC, Tilt - 0,0 2 la sută, Topaz - 0,035 la sută.

La tomate mai pot fi întâlnite: Putregaiul bazei tulpinelor, Pătarea albă a frunzelor, Pătarea cafenie a frunzelor, Putregaiul rădăcinilor, Veștejirea. Pentru un diagnostic corect, ridicați părți din plantă și puteți apela la un consult fitosanitar gratuit și recomandări de tratamente la Unitatea Fitosanitară Mureș. De asemenea, la fitofarmaciile din Târgu-Mureș și din celelalte localități din județ, reușiți să vă procurați substanțele necesare tratamentelor, cu recomandările de aplicare. Evitați să interveniți fără consultarea unui specialist horticol, fiindcă intervine riscul să distrugeți plantele de tomate.

Lasă un comentariu