LA COLEGIUL NAȚIONAL “ALEXANDRU PAPIU ILARIAN” ORĂ DE DIRIGENȚIE, DUPĂ 65 DE ANI

Distribuie pe:

La ora de dirigenție a absolvenților Liceului Alexandru Papiu Ilarian din Târgu-Mureș, promoția anului 1954, diriginte fiind, de data aceasta, distinsul profesor de istorie a Colegiului Național Alexandru Papiu Ilarian, Simion Bui. În deschidere a prezentat un scurt istoric al lăcașului de învățământ. Considerând că a prezentat date interesante, vă redăm cele spuse de profesorul Simion Bui:

“Despre organizarea acestui eveniment, ce pot să vă zic? Sunt foarte bucuros pentru faptul că ați reușit să veniți acum, după atâția ani, și dumneavoastră trebuie să mulțumiți bunului Dumnezeu pentru că v-a dat sănătate și putere, fiindcă, ați văzut, foarte mulți dintre colegii domniilor voastre sunt plecați în lumea celor drepți. Înainte de a trece la strigarea catalogului, vreau să vă reamintesc câteva crâmpeie din viața acestui prestigios lăcaș de știință și cultură, Liceul Alexandru Papiu Ilarian din Târgu-Mureș. Clădirea este din 1911-1912, construită în timpul Imperiului Austro-Ungar, ca liceu de fete romano-catolic, clădire construită de Consiliul local și Primăria orașului Târgu-Mureș.

Cursurile acestui liceu încep la 1 septembrie 1913, însă, vine Primul Război Mondial, iar după ce România intră în război, în noaptea de 27 spre 28 august 1916, “Treceți batalioane române Carpații!”, luptele se duc până aici, în apropiere de Reghin, în sensul că, Armata Română a ajuns la Ibănești, la Hodac, urma să ajungă spre Gurghiu și să ocupe Reghinul. S-a ocupat Toplița și aici, la Liceul Papiu, doar la etaj se țineau cursuri ale școlii, fiindcă la parter și etajul întâi era spital militar de campanie unde se aduceau răniții. În timpul războiului am avut o șansă extraordinară, în sensul că, Consiliul local al orașului Târgu-Mureș, nemaiavând fonduri, predă clădirea Ministerului Instrucțiunii Publice de la Budapesta. După Marea Unire, ca moștenitor de drept al fostei monarhii bicefale, clădirea intră în posesia Statului Român, cu carte funciară, cu tot ce trebuie, deci nu este nicio chestiune de revendicare a clădirii, așa cum s-a făcut la celelalte clădiri importante, cum ar fi a Colegiului Unirea care a fost cedată bisericii romano-catolice, a liceului Bolyai care a fost cedat bisericii reformate și a Liceului de Artă, cedată la fel, bisericii romano-catolice. Se face Marea Unire.

Sunt două mari organisme care conduc Transilvania timp de un an, fiindcă, Transilvania, până la Unire a fost autonomă: Marele Sfat Național condus de venerabilul Gheorghe Pop de Băsești, Marele Sfat Național, adevăratul parlament al Transilvaniei și Consiliul Dirigent, guvern condus de Iuliu Maniu. Acest Consiliu Dirigent avea un resort al instrucțiunii publice, un minister al învățământului pe Transilvania, care, văzând starea deficitară a învățământului mediu românesc din Transilvania, a hotărât înființarea, în 15 mari orașe din Transilvania, a unor licee românești, printre care și la Târgu-Mureș. Se înființează liceul la 5 octombrie 1919 și poartă numele marelui istoric, om politic, revoluționar, Alexandru Papiu Ilarian, fiu al plaiurilor mureșene. De atunci, din 1919 și până astăzi, liceul a dat țării și lumii peste 15.000 de absolvenți la toate cursurile de învățământ, pentru că, pe lângă învățământul de zi, într-o perioadă a fost și învățământ seral și fără frecvență. La ora actuală, liceul are cam în jur de 1.000 de elevi, ținând cont că de vreo 10-12 ani avem și cursuri gimnaziale, deci avem câte două clase de a V-a, a VI-a, a VII-a,

a VIII-a și clase liceale. La liceu avem două clase de matematică-informatică, două clase de științe ale naturii, deci, fizică-chimie-biologie și două de științe sociale. O clasă este de secție germană. Ei fac toate orele în limba germană, dar și de la secția română, foarte mulți pleacă în străinătate. Dacă în urmă cu 10 ani, circa 10 la sută din cei ce absolveau, deci, din 180 de elevi, 18 plecau în străinătate, acum, cam 25-30 la sută sunt cei care pleacă. Sunt mulți. Pleacă în Anglia, Franța, Germania, America, în lumea largă. Liceul Alexandru Papiu Ilarian își menține statutul de prim liceu în Târgu-Mureș și județ, fiind unul din cele mai bune licee din țară. Drept dovadă sunt premiile și mențiunile obținute la olimpiadele și concursurile școlare, cât și la toate întrecerile interșcolare. Ce să vă mai zic înainte de citirea catalogului? Multă sănătate pentru dumneavoastră, pentru familiile dumneavoastră, pentru soții, pentru copii, pentru nepoți, strănepoți și să ne vedem cu bine, din nou, peste cinci ani, sau peste zece, când veți organiza evenimentul”.

Lasă un comentariu