CONSUMUL DE VIN CREȘTE RISCUL DE CANCER LA FEL CA FUMATUL

Distribuie pe:

Cercetătorii de la Societatea Americană de Oncologie Clinică, citați de descopera.ro, susțin că riscul de a dezvolta cancer este la fel de mare pentru cei care consumă o sticlă de vin pe săptămână ca și fumatul a 5-10 țigări în aceeași perioadă de timp.

“Scopul cercetării noastre a fost acela de a analiza mai bine riscurile de cancer care sunt legate de consumul moderat de alcool. De obicei, alcoolul este considerat a fi mai puțin dăunător decât fumatul. De exemplu, un sondaj realizat în 2017, a arătat că 70% dintre americani nu știau că alcoolul este un factor de risc pentru apariția cancerului.

Noua estimare oferă o măsură utilă pentru comunicarea factorilor de risc pentru cancer și sperăm că prin utilizarea țigărilor drept comparație vom putea comunica acest mesaj într-un mod mai eficient, pentru a ajuta oamenii să facă alegeri mai bune pentru stilul lor de viață.

Am luat în considerare doar riscul de cancer, nu și riscul altor afecțiuni pentru sănătate, cum ar fi bolile cardiace. În plus, studiul a analizat riscul de apariție a cancerului la nivelul întregii populații, risc care ar putea fi diferit de riscul de cancer al fiecărui individ, fie de la fumat, fie de la alcool.

Studiul a încercat să răspundă la câte țigări echivalează cu o sticlă de vin, în ceea ce privește riscul de cancer, precizând că o sticlă conține aproximativ 80 de grame de alcool pur. Astfel, am estimat că, în cazul nefumătorilor, consumul unei sticle de vin pe săptămână este corelat cu o creștere de 1% a riscului de cancer pentru bărbați și cu o creștere de 1,4% pentru femei, riscul crescut în rândul femeilor fiind datorat, în principal, legăturii dintre consumul de alcool și cancerul de sân. Acest risc a fost comparabil cu fumatul a cinci țigări pe săptămână pentru bărbați și zece pentru femei.

Considerăm că echivalarea fumatului cu o anumită cantitate de alcool este utilă pentru publicul larg. Există mai puține discuții despre riscurile de cancer legate de alcool, chiar dacă alcoolul este un factor cancerigen cunoscut.

Desigur, am constatat că fumătorii fumează, de obicei, mai mult de 5-10 țigări pe săptămână. De exemplu, fumătorul mediu din Marea Britanie fumează în jur de 80 de țigări pe săptămână, în timp ce fumătorul mediu din Statele Unite fumează aproximativ 100 de țigări pe săptămână.

Însă, și consumul de alcool poate fi mai mare decât o sticlă de vin pe săptămână, iar riscul de cancer crește proporțional. În concluzie, chiar și nivelul moderat al consumul de alcool este o problemă importantă care deteriorează sănătatea”, afirmă oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu