FOSTUL PREMIER ADRIAN NĂSTASE FACE APEL LA SOCIAL-DEMOCRAȚI PENTRU “REFONDAREA PSD”

Distribuie pe:

Fostul premier Adrian Năstase a lansat luni un apel către actualii, foștii membri și simpatizanții PSD să sprijine principalul partid al stângii pentru ca “să iasă din criza în care se află” și pentru “refondarea” formațiunii social-democrate.

“În fața eșecului politic al PSD în alegerile pentru Parlamentul European, considerăm că este datoria noastră morală să sprijinim principalul partid al stângii să iasă din criza în care se află. O spunem cu tărie, pentru a evita confuziile: nu suntem o disidență în interiorul PSD, nu dorim să constituim un partid în interiorul partidului. Nu suntem animați de dorința de a dobândi înalte demnități în statul român. (...) Însă, dorim și credem că este posibilă refondarea Partidului Social Democrat, pentru a juca în continuare un rol decisiv pentru progresul României. Misiunea uriașă a reclădirii stângii românești are nevoie de toate resursele umane disponibile, de toate mințile și sufletele oamenilor de stânga. Suntem împotriva oricăror acțiuni de revanșă ori răzbunare. «Să mergem împreună!» este și dorința noastră sinceră”, se arată în scrisoarea apel, publicată pe blogul lui Adrian Năstase.

El subliniază că nu rezultatele scrutinului din 26 mai sunt cauza crizei, ci “pierderea confruntării electorale a fost consecința inevitabilă a politicilor PSD din ultimii ani”.

“PSD are nevoie de refondare, pentru a supraviețui, deoarece criza sa are patru dimensiuni esențiale: de identitate, de management, de resurse umane și comunicațională”, adaugă el.

Adrian Năstase consideră că, după câștigarea alegerilor parlamentare din 2016, “PSD s-a aruncat, total nepregătit, într-o luptă pentru schimbarea justiției penale”.

“În locul unor necesare schimbări de sistem (și nu, în principal, de persoane) care să fie asumate și explicate public, s-a procedat prin măsuri luate pe ascuns, lipsite de explicații credibile. Ca atare, percepția inițială s-a transformat în credință: PSD nu urmărește corectarea numeroaselor abuzuri din justiție, ci dobândirea imunității pentru unii din liderii săi. Manifestațiile de protest din 2017 - 2018, din țară și străinătate, au determinat acumularea unui val uriaș de ură împotriva PSD, care s-a «descărcat» cu ocazia alegerilor europarlamentare. Schimbarea a două guverne care nu și-au asumat măsuri nepopulare în domeniul politicii penale au fost lovituri puternice pentru credibilitatea PSD”, explică Năstase.

Potrivit fostului premier, “criza de identitate s-a adâncit prin preluarea unor instrumente din arsenalul dreptei politice”, el dând ca exemplu așa-numitul “referendum pentru familia tradițională”. “Eșecul referendumului pentru familia tradițională a pregătit psihologic rezultatul alegerilor europarlamentare”, este de părere Năstase.

El subliniază că “impactul electoral devastator l-a avut însă retorica suveranistă, prin care s-a creat percepția că PSD dorește «ruptura de Europa»“. “În acest context politic, chiar măsurile pozitive privind creșterea salariilor și pensiilor și-au pierdut din impactul electoral, deoarece nu au fost percepute drept instrumente ale unei viziuni social-democrate asupra societății, ci o mită electorală ascunsă”, adaugă Năstase.

Totodată, spune fostul prim-ministru, criza de conducere a PSD a lovit deopotrivă în imaginea publică a social-democraților și în militantismul membrilor de partid.

“Democrația internă a fost suspendată în PSD, iar cei care au dorit revenirea la normalitate au fost considerați «puciști», «securiști», nu colegi de partid care au o altă viziune, legitim a fi exprimată. (...) Epurările și marginalizarea unor lideri naționali ai PSD au avut corespondent și în organizațiile locale de partid, ceea ce a scăzut în mod inevitabil performanța lor”, afirmă el.

Năstase face referire și la criza resurselor umane din PSD, ca la o consecință directă a crizei de management politic.

“Organizațiile de partid sau persoanele considerate a fi apropiate de Lider erau recompensate, toți ceilalți erau marginalizați sau chiar excluși. Această stare de lucruri a avut trei consecințe importante: în PSD nu s-au mai înscris intelectuali sau oameni cu recunoaștere profesională, care sunt esențiali pentru o guvernare de succes; intelectualii din PSD au preferat «exilul intern», dorind să își păstreze intactă credibilitatea, prin tăcere; PSD și-a pierdut prestigiul de a putea asigura guvernări competente”, arată Năstase.

El menționează și criza comunicațională. “Politica fostului lider al PSD s-a dorit a fi promovată și apărată de persoane care nu erau în măsură să câștige simpatia publicului. După cum se știe, PSD a investit resurse în comunicarea în spațiul virtual, însă eficiența acesteia nu putea fi decât limitată, din cauza conținutului transmis și a credibilității reduse a comunicatorilor”, susține el.

“Eșecul electoral s-a transformat (...) într-o catastrofă politică pentru că a survenit în contextul creșterii economice, a optimismului social dublat de pesimism politic. Dacă PSD nu va avea voința vitală de a se reinventa, îl așteaptă nu doar pierderea alegerilor prezidențiale, ci el va putea fi spulberat în alegerile locale și, ulterior, la scrutinul pentru Parlamentul României”, subliniază fostul premier.

Năstase și ceilalți susținători ai apelului își exprimă speranța că “PSD nu este «condamnat de istorie»“, ci, dimpotrivă, că “principalul partid al țării poate fi salvat prin refondare”.

Un prim element în acest sens, consideră el, îl reprezintă definirea identității PSD.

“Miza strategică a PSD este să reprezinte în continuare generația Revoluției, însă trebuie să atragă de partea sa și generația Erasmus. Cu toții, seniori, elevi, studenți sau tineri aflați la început de carieră, au nevoie de politicile de solidaritate și echitate pe care le poate aduce doar un partid social-democrat”, se afirmă în scrisoare.

Totodată, susține el, “stânga democratică mizează în mod fundamental pe justiția socială, iar politica penală are rolul de a asigura protecția societății împotriva îmbogățirii nemeritate ori a abuzului de putere”.

“Intruziunea serviciilor secrete în viața civilă ori acțiunea deasupra legii a celor chemați să o aplice nu poate fi rezolvată prin tranzacționism sau prin culpabilizarea colectivă a instituțiilor. Soluția este o discuție transparentă și responsabilă, dublată de decizii predictibile, principiale și ferme”, spune fostul premier.

Un alt punct subliniat de el este legat de “revigorarea guvernării”. “Guvernarea are nevoie deopotrivă de noi nume și de noi idei. Auditul intern al performanțelor administrării țării devine un pas obligatoriu în vederea relansării activității. Noua echipă și programul de guvernare adaptat realităților ar trebui să asigure nu doar oprirea hemoragiei electorale, ci inversarea tendințelor, pentru a putea câștiga alegerile locale. După alegerile parlamentare, PSD trebuie să fie în măsură să formeze o nouă coaliție de guvernământ”, se arată în scrisoare.

PSD are nevoie de o autentică deschidere spre societate, atât prin primirea de noi membri, cât și prin preluarea ideilor care vin de la cetățeni, se subliniază în scrisoare.

“Considerăm utilă introducerea unui sistem de alegeri interne pentru desemnarea candidaților în alegerile locale. (...) PSD trebuie să găsească soluții constituționale și realiste care să permită votul tuturor cetățenilor, din țară și străinătate”, se precizează în apelul lansat de Năstase.

În document se vorbește și despre o politică de resurse umane centrată pe competențe: “Reinstaurarea criteriului competenței politice și profesionale ar putea mobiliza militanții partidului, atât pe cei cu vechime în partid, cât și pe cei care ar urma să fie invitați să facă parte în baza prestigiului de care se bucură în societate”.

De asemenea, un alt element evidențiat este “refacerea legăturilor cu social-democrația internațională”.

“Nutrim speranța că demersul nostru va găsi ecourile necesare în rândurile stângii românești, fiind urmat de decizii dificile dar necesare, care însă - subliniem - nu ne aparțin nouă, ci celor aflați în conducerea actuală a PSD”, se afirmă în apelul-petiție lansat de Adrian Năstase.

 

Lasă un comentariu