DEPENDENȚA DE INTERNET CONDUCE LA DISFUNCȚII COMPORTAMENTALE GRAVE

Distribuie pe:

Octavian Vasiliu, medic primar psihiatru, psihoterapeut specialist la Secția Clinică de Psihiatrie a Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Carol Davila” din București, citat de agerpres.ro, afirmă că dependența de internet este definită prin preocupări excesive pentru mediul online, dorință imperioasă și comportamente de utilizare a internetului, toate acestea conducând la disfuncții în plan social, profesional, școlar sau familial ori la disconfort semnificativ pentru persoana în cauză.

Efectele nocive, constatate încă din 1995

Potrivit specialistului român, internetul este o prezență din ce în ce mai constantă în viața tuturor, fapt reflectat de un sondaj IRES, care a arătat că 68% dintre respondenți intră zilnic pe internet, iar 32,7% dintre utilizatori petrec zilnic între una și trei ore online. Creșterea exponențială a utilizării internetului a fost raportată la nivel mondial, iar populația tânără este cea mai predispusă la folosirea abuzivă a acestuia.

În ceea ce privește efectele nocive ale expunerii excesive la mediul online, ele au fost sintetizate sub forma unei tulburări mentale încă din anul 1995, atunci când s-au stabilit și primele criterii de diagnostic pentru această adicție.

Diagnosticarea

Din punct de vedere al diagnosticului, la fel ca în cazul oricărui tip de dependență, elementele esențiale sunt reprezentate de proeminența obiectului dorit (accesarea internetului devenind acțiunea preferată a persoanei, mergând până la ignorarea unor elemente importante ale vieții cotidiene, de exemplu în cazul celor care nu mai sunt interesați de activitățile școlare ori profesionale, mergând până la ignorarea alimentației sau a igienei personale din cauză că sunt ocupați toată ziua cu jocurile online), variații ale dispoziției (nervozitate, neliniște, trecerea de la euforie la depresie), toleranța (este nevoie de petrecerea din ce în ce a mai multor ore pe internet pentru ca persoana să resimtă satisfacție), sevrajul (lipsa posibilității de a accesa internetul produce simptome precum dispoziție depresivă, neliniște psihomotorie, insomnie, reducerea apetitului alimentar etc.), conflictul interior (persoana este prinsă între dorința de a abandona obiectul dependenței și dorința de a se folosi de acesta în continuare) și recăderea (persoana poate avea perioade în care să se abțină de la comportamentul adictiv, dar apoi simte nevoia de a-l relua).

Cei mai afectați sunt bărbații

Această formă de adicție a fost raportată în special la persoanele de sex masculin, care se află în a treia sau a patra decadă de viață, precum și la cei care asociază simptome precum dispoziție depresivă, anxietate, fobii, agresivitate, manifestări psihotice, acuze somatice fără substrat organic. Internetul este deseori utilizat abuziv de copii și adolescenți, mai ales de către cei care au concomitent tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), tulburări depresive, tulburare obsesiv-compulsivă sau schizofrenie. De asemenea, odată instalată dependența de internet, riscul ca pacientul să dezvolte o dependență de alcool sau de altă substanță, ori să sufere o agravare a unei probleme de sănătate mintală preexistentă nu este de neglijat.

Evaluarea unei persoane care este diagnosticată cu dependență de internet trebuie realizată într-o manieră interdisciplinară, în acest proces fiind implicați psihiatrul (ca manager de caz), psihologul clinician și psihoterapeutul, ulterior putând fi cooptați în echipa terapeutică și alți specialiști.

Pe lângă adicția generată de internet, au fost identificate mai multe dependențe: dependența de jocuri online, dependența de jocuri de noroc online (cazinourile virtuale, de exemplu), dependența de site-urile de socializare, dependența de pornografie online, dependența de cumpărături din magazinele virtuale etc.

Tratament

Aceste sub-tipuri au un presupus substrat neurobiologic și psiho-social comun, motiv pentru care metodele de tratament sunt similare. Principalele forme de terapie sunt reprezentate de psihoterapia cognitiv-comportamentală individuală și de grup, antidepresivele serotoninergice, antidepresivele dopaminergice și antagoniștii receptorilor opioizi.

O abordare multidimensională, care să includă atât analiza elementelor de vulnerabilitate individuală, restructurarea cognitivă, tehnici de relaxare, precum și medicația psihotropă axată pe reducerea tulburărilor emoționale asociate este necesară în majoritatea cazurilor.

Implicarea familiei și a celorlalți factori de suport psiho-social este importantă pentru succesul terapiei, la fel ca în orice dependență, fie ea de tip comportamental sau de substanță - concluzionează psihiatrul Octavian Vasiliu.

 

 

Lasă un comentariu