PESTE 90% DINTRE TINERII ROMÂNI ÎȘI DORESC SĂ BENEFICIEZE DE PENSIE!

Distribuie pe:

Un studiu privind obiceiurile de economisire ale tinerilor, realizat în mai multe țări europene de compania Revolut, arată că mai puțin de jumătate dintre tinerii români economisesc, iar cei care o fac strâng bani pentru vacanțe.

Le place să își gestioneze singuri banii

Datele studiului relevă faptul că 47,57% dintre tinerii români cu vârsta cuprinsă între 18 și 38 de ani economisesc în mod constant, în timp ce 17,11% nu reușesc deloc să pună bani deoparte. Peste 70% dintre tinerii din România susțin că le face plăcere să își gestioneze finanțele personale, deși majoritatea (61,45%) își fac griji cu privire la viitorul financiar și consideră că este dificil să strângă bani în mod frecvent.

Majoritatea lor economisesc utilizând conturi de economii (47,95%) și numerar (23,22%), în timp ce numărul celor care aleg variante precum acțiuni, obligațiuni și fonduri mutuale nu depășește 6%.

Cei care reușesc să economisească strâng bani pentru vacanțe (38,26%), pentru a achiziționa o locuință (22,27%) și pentru cheltuieli neprevăzute (10,67%). Peste 6% fac acest lucru pentru un autoturism sau pentru a cumpăra diferite dispozitive, iar procentul celor care pun lunar sume de bani într-un cont pentru copii este de numai 5,68%.

Doar 5% economisesc pentru pensie

Pensia are un rol extrem de important pentru majoritatea tinerilor. Astfel, 90,6% dintre ei susțin că îi preocupă foarte mult să beneficieze de o pensie, iar 71,4% își doresc să primească de la angajatori mai multe sfaturi și informații despre pensie și alte beneficii asemănătoare.

Însă, în mod paradoxal, în ciuda interesului crescut pentru veniturile din anii de pensie, doar 5% dintre tineri economisesc în acest scop.

Își doresc propria locuință

Tinerii români acordă o atenție deosebită creditelor ipotecare, fiind interesați de investițiile în imobiliare. Astfel, spre deosebire de tinerii europeni din Vest, 59% dintre tinerii din România preferă să dețină propria locuință în detrimentul închirierii, însă un cămin propriu rămâne un lux pentru mulți dintre ei.

Peste jumătate dintre respondenți (55,81%) consideră că este foarte dificil să achiziționeze o primă casă și mai mult de 60% întâmpină dificultăți în a accesa un credit ipotecar, proces pe care îl consideră anevoios și stresant. Chiar și în această situație, aproape 58% dintre cei care își doresc să aibă propria locuință intenționează să solicite un împrumut.

Brașovenii, primii în topul economisirii

În mod surprinzător, deși tinerii bucureșteni înregistrează cele mai ridicate salarii, locul întâi la nivel național în ceea ce privește sumele economisite îl ocupă brașovenii.

Ei înregistrează economii lunare medii de 108,69 euro, urmați de bucureșteni, care reușesc să pună deoparte circa 89,25 euro lunar. Sume apropiate economisesc și tinerii din Iași (86,59 euro pe lună) sau Cluj (83,31 euro pe lună), cu circa 60% mai mult față de timișoreni, cărora le rămân în medie 50,17 euro după cheltuielile din fiecare lună.

Berlinezii, cei mai “strânși la pungă”

La nivelul principalelor capitale ale Europei, tinerii care reușesc să economisească cei mai mulți bani lunar sunt berlinezii. Aceștia pun deoparte în fiecare lună peste 291 de euro, fiind îndeaproape urmați de londonezi, cu 288 de euro lunar, și de tinerii din Copenhaga, care economisesc 266 de euro la fiecare salariu.

Bucureștenii, cu 89,25 euro lunar, economisesc mult mai puțin față de vecinii din Budapesta (177,62 euro lunar) sau cei din Sofia (130,19 euro lunar).

***

Studiul Revolut a analizat obiceiurile de economisire ale tinerilor din România și din alte țări europene și s-a desfășurat pe un eșantion de peste 11.000 de respondenți, dintre care 3.000 de români.

Lasă un comentariu