CELE MAI PERICULOASE 10 LOCURI DIN LUME PENTRU CREȘTINI

Distribuie pe:

Persecuția creștină despre care citim în Scripturi și în cărțile de istorie nu este un fenomen ce aparține trecutului. El încă există. Astăzi, în secolul al XXI-lea, trăim vremuri în care acest fenomen atinge cote fără precedent în istoria modernă. Potrivit Listei World Watch a Organizației Open Doors (SUA) pe anul 2019, la nivel mondial, persecuția creștinilor crește în mod dramatic și alarmant. Iată cele 10 locuri cele mai periculoase din lume, unde a spune: “da, îl urmez pe Iisus” este cu adevărat o decizie de viață sau de moarte.

1. COREEA DE NORD

De trei generații încoace, totul în această țară izolată se concentrează pe idolatrizarea familiei conducătoare - Kim. Creștinii sunt văzuți ca elemente ostile societății, care trebuie eradicate. S-a sperat că noile eforturi diplomatice depuse în 2018 - inclusiv Jocurile Olimpice de Iarnă de anul trecut - vor marca o diminuare a presiunii și a violenței împotriva creștinilor. Dar, până acum, acest lucru nu s-a întâmplat. Dimpotrivă, autoritățile locale îi recompensează pe cei care semnalează prezența vreunui credincios creștin în sânul comunității. Dacă sunt descoperiți, creștinii nu numai că sunt deportați în lagăre de muncă sau chiar uciși pe loc, dar familiile lor, până la a patra generație, vor avea aceeași soartă. Cultul comun este inexistent. Îndrăzneala credincioșilor de a se întâlni cu alți creștini, pentru a se ruga împreună, este un fapt extrem de riscant, care trebuie făcut în mare secret. Cu toate acestea, se estimează că numărul creștinilor din Coreea de Nord este de 300.000 de credincioși, care sfidează regimul nedrept și urmează învățăturile lui Iisus.

2. AFGANISTAN

Stat cu religie islamică prin Constituție, țara nu permite altă credință decât islamul. Convertirea la altă religie este infracțiune, echivalentă cu trădarea familiei, a comunității și a țării. De cele mai multe ori, pentru creștinii denunțați și prinși există un singur deznodământ: moartea. În Afganistan, cei convertiți sunt considerați, literalmente, nebuni, dacă se dezic de islam. Prin urmare, unii dintre ei ajung în spitalele de psihiatrie, iar casele lor sunt distruse. Pe lângă presiunea obișnuită, situația credincioșilor creștini devine tot mai precară din cauza afluxului de militanți străini care și-au asumat loialitatea față de ISIS. În plus, crește și influența talibanilor islamiști radicali. Cel puțin jumătate din cele 34 de provincii ale Afganistanului sunt fie controlate, fie disputate de talibani. Creștinii afgani se ascund cât mai mult posibil.

3. SOMALIA

Potrivit estimărilor, 99% dintre locuitori sunt musulmani, iar minoritarii de orice altă religie sunt puternic persecutați. Comunitatea creștină este una destul de mică și sub amenințare constantă de a fi atacată. De fapt, persecuția creștinilor implică aproape întotdeauna acte de violență. În plus, în multe zone rurale, grupurile militante islamice, precum al-Shabab, sunt conducători de facto, care îi consideră pe creștini drept ținte “de mare valoare” - adesea uciși pe loc atunci când sunt descoperiți. În ultimii ani, situația pare să se fi înrăutățit. Militanții islamiști și-au intensificat vânătoarea împotriva creștinilor, mai ales a celor care dețin funcții de conducere. O încercare de a redeschide o biserică din Hargeisa, Somaliland, a eșuat; guvernul a fost forțat să o închidă din cauza presiunilor populației islamice locale. În perioada de investigații pentru întocmirea raportului privind situația la nivel mondial pentru 2019, creștinii din Somalia au fost atât de vulnerabili la atacurile militanților islamiști încât, în interesul securității lor, cercetătorii nu au publicat exemple concrete privind persecuțiile la care sunt supuși creștinii.

4. LIBIA

După înlăturarea fostului dictator Muammar Gaddafi, Libia s-a cufundat în haos și anarhie, ceea ce a permis diferitelor grupări islamice radicale să controleze părți ale țării. Libienii convertiți la creștinism se confruntă cu abuzuri și violențe pentru decizia de a-l urma pe Hristos. Țara găzduiește, de asemenea, mulți lucrători imigranți care au fost atacați, agresați sexual și deținuți, situația lor înrăutățindu-se dacă este descoperită credința lor creștină. Creștinii libieni se confruntă cu o presiune extrem de violentă și intensă din partea familiei și a comunității, pentru a renunța la credința lor. Credincioșii din alte părți ale continentului sunt, de asemenea, vizați de diferite grupări militare islamice și de grupuri criminale organizate. Puțini vor uita videoclipul îngrozitor cu muncitorii egipteni martirizați de militanții ISIS pe coasta Libiei. Nivelul violenței împotriva creștinilor din Libia este extrem de ridicat, aceștia fiind supuși unui tratament violent, inuman și degradant.

5. PAKISTAN

În conformitate cu celebrele legi pakistaneze privind blasfemia, creștinii continuă să trăiască, zilnic, sub teroarea că vor fi acuzați de această infracțiune și condamnați la moarte. Cel mai cunoscut exemplu al acestor legi este cazul Asiei Bibi. După mai bine de 10 ani, soția și mama de religie creștină au fost achitate de acuzațiile de blasfemie, însă viața lor este încă în pericol din cauza radicalilor islamiști, ale căror putere și influență politică sunt în creștere. Din acest motiv, noul guvern este obligat să mențină bune relații diplomatice cu unele grupări radicale. Creștinii sunt în mare măsură considerați cetățeni de rangul al doilea, iar convertirea lor de la islam la creștinism comportă riscuri enorme. Se estimează că aproximativ 700 de fete și femei sunt răpite anual, violate și apoi căsătorite în mod forțat cu bărbați musulmani din comunitate și silite să se convertească la islam. Deși bisericile tradiționale se bucură de o relativă libertate de cult, ele sunt puternic monitorizate și au fost în mod regulat ținte ale unor atacuri cu bombă (de exemplu, atacul Quetta din decembrie 2017 asupra Bisericii Metropolitane din Bethel). În Pakistan, toți creștinii suferă de discriminare instituționalizată. Muncile considerate drept cele mai degradante, murdare și prost plătite sunt rezervate, oficial, creștinilor. Mulți dintre ei sunt foarte săraci, iar unii sunt victime ale muncii forțate. Pe de altă parte, mulți creștini aparțin clasei de mijloc a Pakistanului, ceea ce nu-i scutește să fie marginalizați sau persecutați.

6. SUDAN

Țară cu populație covârșitor musulmană, Sudanul este condus de guvernul autoritar al președintelui al-Bashir încă din 1989. Sub autoritatea acestuia, țara acordă drepturi limitate minorităților religioase și pune restricții considerabile asupra presei și a libertății de exprimare, în general. Anul trecut a fost unul dificil pentru creștini, din multe puncte de vedere. Au existat arestări; multe biserici au fost demolate și altele se află pe lista oficială, urmând a fi, de asemenea, dărâmate. Mulți creștini sunt atacați, la întâmplare, în zone precum Munții Nuba, unde există un conflict permanent între forțele guvernamentale și grupările rebele. Cei care se convertesc de la islam la creștinism sunt, cu precădere, ținte ale persecuțiilor. Pentru a nu fi descoperiți, se feresc adesea să-și educe copiii în spirit creștin, pentru că acest lucru ar putea atrage atenția guvernului și a liderilor comunității (deoarece copiii ar putea dezvălui, din neatenție, religia părinților lor).

7. ERITREA (stat nou, în partea de nord-est a Africii)

Din 1993, președintele Afwerki menține și promovează un regim brutal, autoritar, care se bazează pe încălcări masive ale drepturilor omului. Forțele de securitate guvernamentale efectuează numeroase raiduri la domiciliu, capturând sute de creștini, pe care îi țin în condiții inumane, închiși în containere de transport maritim, expuși la temperaturi extreme, hrăniți la limita morții. Protestanții, mai ales, se confruntă cu probleme grave în accesarea resurselor comunitare, în special a serviciilor sociale furnizate de stat. Creștinii din grupuri bisericești non-tradiționale, cum ar fi evanghelicii, se confruntă cu cea mai aspră persecuție. În 2018, Eritrea a încheiat un acord de încetare a ostilităților cu Etiopia și cu Somalia. Ce efect va avea acesta asupra situației creștinilor rămâne de văzut. Discriminarea și violența îi obligă pe unii creștini să fugă din Eritrea - adesea numită “Coreea de Nord a Africii” - și să solicite azil.

8. YEMEN

Un război civil în curs de desfășurare creează una dintre cele mai grave crize umanitare din istoria recentă, îngreunând și mai mult situația, și așa dificilă, a creștinilor. Haosul războiului a făcut ca grupurile radicale să preia controlul asupra anumitor regiuni și a sporit persecutarea creștinilor. Chiar și cultul privat este riscant în unele părți ale țării. Creștinii suferă din cauza crizei umanitare generale, dar creștinii yemeniți sunt și mai vulnerabili, deoarece asistența de urgență este acordată, în cea mai mare parte, prin organizații islamice și moschei locale, care îi discriminează pe toți cei care nu sunt considerați musulmani practicanți. Convertirea de la islam la creștinism aduce persecuții în plus din partea familiei și a societății. Puțini ca număr, creștinii yemeniți trebuie să-și trăiască credința în mare secret. Ei se confruntă cu persecuții din partea autorităților (inclusiv interogatorii și detenție), a familiilor lor și a grupurilor islamice radicale care îi amenință cu moartea pe convertiți, dacă nu se leapădă de Hristos și nu se reconvertesc la islam.

9. IRAN

În această poartă către Orientul Mijlociu, creștinilor le este interzis să-și împărtășească credința cu necreștinii. Prin urmare, nu este permisă oficierea de servicii bisericești în limba persană, limba națională. Cei convertiți la de la islam la creștinism sunt supuși persecuțiilor din partea guvernului, sub amenințarea arestului. Societatea iraniană este guvernată de legea islamică, ceea ce înseamnă că drepturile și posibilitățile de muncă pentru creștini sunt drastic restricționate. Guvernul le consideră o încercare a țărilor occidentale de a submina islamul și regimul islamic din Iran. Liderii grupurilor de convertiți creștini au fost arestați, urmăriți penal și au primit pedepse grele, cu închisoarea, pentru “crime împotriva securității naționale”, numai în decembrie 2018 poliția iraniană arestând 100 de creștini într-o săptămână. Iranul este, de asemenea, renumit pentru închisorile sale și pentru tratamentul inuman al creștinilor încarcerați în locuri precum închisoarea Evin, unde binecunoscutul pastor Yousef Nardarkhani ispășește o condamnare de 10 ani.

10. INDIA

În cea de-a doua țară cu cea mai numeroasă populație din lume (peste un miliard de locuitori), creștinii au fost supuși unor persecuții fără precedent, atât din partea statului, cât și din cea a societății hinduse, în general. De când actualul partid de guvernământ a preluat puterea în 2014, extremiștii hinduși continuă actele de represiune asupra bisericilor creștine, atacând, fără milă, comunități de credincioși. Orice altă credință decât cea hindusă este privită ca non-indiană. În zonele rurale, creștinilor li s-a spus că, săptămânal, o biserică le va fi închisă deoarece ei “distrug” tradiția și cultura locală, încercând să-i “ademenească” pe alții să treacă la creștinism. Este un lucru obișnuit ca membrii comunității creștine să fie debranșați de la sistemul de aprovizionare cu apă și să li se refuze accesul la alimentele subvenționate de guvern. În India, a spune “da” lui Iisus este o decizie riscantă, adesea scump plătită. (sursa -/www.opendoorsusa.org/christian-persecution/stories /10-dangerous-places-christian-world-watch-list/)

N.trad. Open Doors este o organizație internațională care îi sprijină pe creștinii în suferință din întreaga lume, oferindu-le soluții pentru un trai decent, programe de studiu, precum și consiliere juridică. Contribuie, alături de bisericile din Marea Britanie și Irlanda, la ajutorarea creștinilor care trăiesc în condiții de persecuție.        

Lasă un comentariu