O NOUĂ SĂRBĂTOARE LUDUȘEANĂ

Distribuie pe:

Vineri, 31 mai 2019, cronica orașului Luduș s-a îmbogățit cu o nouă filă, botezată de autorii ei “Zilele Liceului Tehnologic nr. 1 Luduș”. Festivitatea debutului noii sărbători a avut loc în curtea liceului, în prezența liceenilor din clasele IX-XI, însoțiți de profesorii și diriginții lor, a unui numeros grup de profesori pensionari, a domnilor Ioan Cristian Moldovan, primarul orașului Luduș, și Kis Istvan, viceprimar.

În cuvântul de deschidere, profesorul Claudiu Corneliu Ciucă, directorul liceului, a precizat că ediția din acest an este începutul unei noi tradiții școlare, inclusă în tradiționala sărbătoare comunitară “Zilele orașului Luduș”. A adresat cuvinte de mulțumire întregului colectiv de profesori și elevi care au pregătit evenimentul, profesorilor pensionari, reprezentanților administrației locale și celor care au absentat. “Pot spune că această sărbătoare este creația noastră, a tuturor celor care acum suntem aici, să ne bucurăm împreună. Am adunat, prin noi, toate gândurile frumoase ale părinților acestor elevi, ale profesorilor pensionari care, din multe motive, nu au putut fi prezenți astăzi aici.

Tuturor le mulțumesc!”. I-a felicitat pe liceeni ludușeni, olimpici în anul școlar 2018-2019.

În grupul profesorilor pensionari, s-au aflat și doi foști elevi din prima promoție a liceului (1969): profesorul de matematică Ioan Rad și profesoara de limba franceză Kelemen Eva. Constatarea a prilejuit directorului Ciucă momentul să confere sărbătorii și o componentă aniversară: 1969-2019, un semicentenar “de suflet în sufletul” comunității ludușene.

În al său cuvânt de salut, primarul Ioan Cristian Moldovan, fost elev al liceului ludușean, s-a referit și la aspectul educativ cetățenesc al sărbătorii: “În această zi, ne încearcă sentimente de recunoștință față de profesorii pensionari, care au făcut eforturi substanțiale pentru ca Liceul Tehnologic din orașul nostru să ajungă la prestigiul de care se bucură astăzi. Avem sentimentul responsabilității care ne obligă să fructificăm ceea ce am primit prin educație în anii de școală. Dragi elevi, aveți obligația să preluați ca pe o comoară și să o duceți mai departe tot ceea ce credeți voi că a fost bine și frumos în acest liceu”.

Intervenția profesorului pensionar Ioan Rad a dezvăluit, în câteva secunde, miezul de aur al profesiei de dascăl: “Uitați-vă la mine! Așa să fiți și voi peste 50 de ani!”. S-a adresat elevilor, și profesorul pensionar Pandrea Mihai, cu un discurs de multe zeci de minute, prin care și-a rezumat cei peste 43 de ani dăruiți învățământului ludușean.

Un alt moment al noii sărbători a avut loc la Casa Orășenească de Cultură. În organizarea profesorilor Ioan Pop, Mihaela Tecar, Camelia Chiorean și Cristian Drăghia, douăsprezece echipaje de liceeni au participat la spectacolul-concurs de cultură generală “Raze de gânduri”. De pe scenă au fost transmise spre sufletul spectatorilor raze de gânduri adolescentine, descoperite în tezaurul de cultură, științe, sport și divertisment în orele de școală și în lectura particulară. A fost un clar îndemn la educație prin cultură pentru actualele generații de liceeni ludușeni.

Trei echipaje mai bogate în raze de gânduri au fost premiate.

De o atenție deosebită s-au bucurat olimpicii ludușeni din acest an școlar. Pe scena în aer liber a “Zilelor orașului Luduș” au fost felicitați și premiați cu sume de bani, liceenii: Vlad Hețegan, din clasa a X-a A, mențiune la faza națională a Olimpiadei de Informatică și a Olimpiadei de Tehnologia Informației și Comunicațiilor, Ciprian Viorel Tilincă (XI F), mențiune la faza națională a Olimpiadei de Tehnologie, Florina Precup (XII F), mențiune la faza națională a Olimpiadei de Tehnologie, Rozalia Cristina Moca (XI E), mențiune la faza națională a Olimpiadei de Limba Rromani, Cristian Vasile Anca (XII E), participare la faza națională a Olimpiadei de Religie Ortodoxă, Cristina Sorina Moldovan (XII E), premiul special la faza națională a Olimpiadei de Limba Rromani. De asemenea, au fost premiați elevii din ciclul gimnazial de la Școala Gimnazială “Ioan Vlăduțiu”: Raluca Georgiana Racovițan (VII C), participare la faza națională a Sportului Școlar, Secțiunea Cros Gimnaziu, Adriana Bologa (VI C), Karina Szekely (VI ), Rareș Bucur (VII C), Adrian Buhazi (V C), Sergiu Otvos (V B), cu toții deținători ai mențiunii la faza națională a Olimpiadei Minorităților, cu tema Diversitatea “O șansă în plus pentru viitor”.

 

Foto dreapta sus:

Primarul Ioan Cristian Moldovan felicitând profesorii pensionari

Foto dreapta jos:

Profesorul Mihai Pandrea adresându-se actualilor liceeni ludușeni

Foto stânga sus:

“Raze de gânduri”, pe scena Casei de Cultură

Foto stânga jos:

Elevi premiați de viceprimarul Kis Istvan, în numele comunității locale

Lasă un comentariu