IERNUT - PATRU BLOCURI CU APROAPE 100 DE APARTAMENTE VOR FI EFICIENTIZATE ENERGETIC

Distribuie pe:

În orașul Iernut, peste 130 de cetățeni vor beneficia de locuințe mai bine protejate la vicisitudinile vremii și vor plăti mult mai puțin pentru costurile curente de întreținere, ca urmare a reabilitării termice a unui lot de patru blocuri, informează reprezentanții ADR Centru. Acesta este un nou proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 pentru eficientizare energetică, după cel prin care administrația publică investește fonduri europene pentru scăderea consumurilor de energie la Casa de cultură și Primăria orașului, ambele situate în Piața 1 Decembrie 1918 din centrul localității.

Contractul a fost semnat la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru din Alba Iulia, de către primarul Ioan Nicoară și de către directorul general al ADR Centru, Simion Crețu. Este vorba de proiectul “Creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe din orașul Iernut – blocul de locuințe nr. 16, str. Mihai Eminescu, blocul de locuințe nr.17, str. Mihai Eminescu, blocul de locuințe nr.18, str. Mihai Eminescu, blocul de locuințe nr.10, str. Gheorghe Doja, în valoare totală de peste 3,27 milioane lei, ceea ce înseamnă că în Iernut se vor investi, în total, aproape șapte milioane lei, pentru reducerea consumurilor și eficientizare energetică, în domeniul public și privat.

Proiectul prevede realizarea lucrărilor de reabilitare termică la patru blocuri, cu 98 de gospodării, respectiv peste 130 de cetățeni. După finalizarea lucrărilor, adică începând cu luna aprilie 2020, consumul anual de energie primară la cele patru blocuri va fi de maxim 1,023 kWh/an, iar cantitatea de emisii de gaze poluante, în special CO2, va fi de maxim 167 tone/an, sub 45% din cât se emit în prezent în atmosferă. De asemenea, se va reduce și subvenția acordată de edili pentru prețul agentului termic, sumele economisite urmând a fi folosite pentru investiții în oraș.

“La nivel regional, avem semnate 16 proiecte, a căror valoare totală cumulată este de circa 110 milioane lei. Pe lângă acestea, avem și 58 de proiecte de eficientizare energetică în clădirile publice, a căror valoare totală este de aproape 340 milioane lei, fapt care dovedește că există foarte mare interes în utilizarea resurselor nerambursabile pentru reabilitarea termică a clădirilor”, a declarat Simion Crețu, potrivit sursei citate.

 

Lasă un comentariu