LA OARBA DE MUREȘ, CEREMONIE MILITARĂ ȘI RELIGIOASĂ

Distribuie pe:

Astăzi, 6 iunie, începând cu ora 12, la Cimitirul eroilor de la Oarba de Mureș are loc o ceremonie militară și religioasă, cu depuneri de coroane și jerbe de flori. Evenimentul, desfășurat cu prilejul comemorării Zilei Eroilor, este organizat de Garnizoana Târgu-Mureș și Instituția Prefectului - Județul Mureș, cu sprijinul Consiliului Județean Mureș și al Primăriei orașului Iernut. Ceremonia va debuta cu întâmpinarea oficialităților și salutarea drapelului de luptă. Va fi intonat Imnul Național al României, apoi un sobor de preoți va oficia o slujbă de pomenire a tuturor eroilor neamului. Va urma depunerea de coroane, jerbe și buchete de flori de către instituțiile nominalizate în Legea ceremoniilor oficiale nr. 215/2016 (Parlamentul României - reprezentanți, Instituția Prefectului - Județul Mureș, Primăria orașului Iernut, Consiliul Județean Mureș, Garnizoana Târgu-Mureș). Programul include și un moment de suflet, constând în recitarea de către doamna Lucreția Mărginean a unei poezii populare, creație proprie, inspirată din tragicele evenimente petrecute în urmă cu 75 de ani, pe locul de desfășurare a ceremoniei. Doamna Lucreția Mărginean s-a născut la data de 9 mai 1929, în localitatea Sfântul Gheorghe (în care locuiește și la această dată, fiind martoră la luptele sângeroase și la efectele acestora, evenimente care au marcat-o și inspirat-o, în același timp, să scrie poezii populare dedicate celor căzuți în luptă).

Garda de onoare va fi una mixtă, constituită din militari aparținând structurilor de forțe pentru operații speciale din Garnizoana Târgu-Mureș, efective ale Inspectoratului de Jandarmi Județean “Colonel Sabin Motora” Mureș, respectiv ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență a Județului Mureș, aflăm de la locotenent-colonel Sergiu-Petru COLCERIU, comandant al Comenduirii de garnizoană. Domnia sa adăuga și că, în încheiere, garda de onoare va acorda onorul eroilor care-și dorm somnul de veci în acest loc sfânt, emblematic pentru istoria neamului românesc, precum și tuturor celor prezenți la eveniment.

Un alt moment de suflet se va desfășura în centrul orașului Iernut, în proximitatea Primăriei, la placa comemorativă edificată în memoria eroului Mr. (P.M.) Tiberius-Marcel Petre, primul erou al forțelor speciale române, căzut în teatre de operații. Camarazii din structurile de operații speciale din Garnizoana Târgu-Mureș vor acorda onorul eroului, îi vor evoca viața, vor depune o coroană de flori și vor păstra un moment de reculegere.

Eroul Mr. (P.M.) Tiberius-Marcel PETRE și-a pierdut viața în 3 aprilie 2009, în timpul unei misiuni de intervenție rapidă în sprijinul unei subunități aliate atacate de insurgenți în teatrul de operații din Afganistan. A fost decorat cu Ordinul Național “Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război, preciza locotenent-colonel Sergiu-Petru COLCERIU.

Lasă un comentariu