ȘTRANDUL CU APĂ SĂRATĂ DE LA IDECIU DE JOS, O BIJUTERIE GEOGRAFICĂ ÎN DEVENIRE (I)

Distribuie pe:

- Convorbire cu domnul Lucian Laurean Feier, primarul comunei -

Comuna Ideciu de Jos este atestată documentar din anul 1319 și are în componență satele Ideciu de Jos, Ideciu de Sus și Deleni. Conform recensământului din 2011, populația comunei Ideciu de Jos este de 2.109 locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (77,29%), apoi rromi (8,82%), maghiari (8,58%) și germani (2,04%), iar 3,27% din populație are apartenența etnică necunoscută. Primarul comunei este Lucian-Laurean Feier, ales din partea Partidului Național Liberal, în 2016.

- Domnule primar, ce ne puteți spune despre băile sărate de la Ideciu de Jos? Când va fi deschis ștrandul? Pe de altă parte, acum se fac niște lucrări la ștrand, iar Primăria a mai amenajat un bazin.

- Este vorba despre un proiect mai amplu, care a fost început în anul 2015, prin care se prevede reabilitarea totală a ștrandului. Proiectul l-am început în anul 2015, dar în regie proprie, nu pentru accesare de fonduri nerambursabile. Tocmai de aceea ne-am propus ca în fiecare an să modernizăm o anumită parte a ștrandului. În anul 2018, am reușit să realizăm un nou bazin, în 2017 un nou grup sanitar. Cei care ne-au trecut pragul au avut prilejul să vadă, de la an la an, îmbunătățirile. Anul acesta ne-am propus să facem alte îmbunătățiri pentru condiții mai bune, pentru ca oamenii să se simtă cât mai confortabil atunci când ne trec pragul. Desigur, cea mai bună calitate a ștrandului o reprezintă apa și nămolul mineral. Lumea vine la ștrandul cu apă sărată pentru a-și trata afecțiunile. Aici avem apă și nămol de calitate. Sunt foarte mulți oameni care au venit la noi pentru un tratament, nu pentru o singură zi de îmbăiere, prin tratament înțelegând între 10-12 zile, apoi pleacă acasă mulțumiți. Pentru noi, acesta este cel mai important lucru.

- Ce posibilități de cazare au oaspeții din alte localități, mai ales cei care vin pentru tratament?

- Avem două pensiuni în localitate: una este în Ideciu de Jos, alta în Deleni, la 3 km distanță față de Ideciu de Jos. În plus, sunt foarte mulți proprietari de cabane care le închiriază și au condiții bune, de confort. Ne dorim să creăm aici condiții cât mai bune, iar în viitor să extindem ștrandul. Dar investitorii vor veni la noi doar când vor constata că este o investiție profitabilă. Dacă ștrandul ar fi mai complex, probabil, să includă și un Aquaparc cu apă dulce și altele, ar fi o certitudine pentru ei, cum că dacă ar face o investiție de câteva milioane de euro în locuri de cazare, și-ar recupera investiția, în timp. Sper ca acea investiție să apară cât de curând. Întotdeauna căutăm să ne facem și proiecte de viitor.

- La ce valoare se ridică lucrările care au fost efectuate aici în baza proiectului?

- Anul trecut s-au investit 150.000 lei. Din anul 2015 s-au investit, până acum, circa 300.000 lei, dar, totul în regie proprie. Dacă am fi avut fonduri, circa 1-2 milioane euro, ne-am fi extins, iar lucrările ar fi avut o altă amploare. De multe ori ni se pune întrebarea, de ce nu accesăm fonduri europene? Este Hotărârea de Guvern 852 care reglementează ca fiecare comună, ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a deveni o stațiune balneo-turistică. Pentru ca noi să devenim stațiune trebuie să avem 100 de locuri de cazare, cât și alte condiții. Problema noastră, a cazării, este cea mai dificilă parte de realizat pentru a deveni o stațiune. În urmă cu trei săptămâni, venise la noi ministrul Turismului. I-am prezentat ștrandul din localitate. I-am spus că doresc să accesez fonduri europene, dar problema locurilor de cazare ne face să nu putem progresa. Dânsul a luat act de această problemă și dacă va reduce “ștacheta” la 30 de locuri de cazare, probabil, la nivel de localitate, va fi un lucru nemaipomenit, fiindcă acestea le avem deja. Pentru a ne putea dezvolta, vorbim despre două lucruri: investiții în localitate și investiții pentru a scoate profit. Dacă nu sunt investiții pentru confort în comună, nu vor veni investitori pentru locuri de cazare, restaurante și altele.

- Ar mai fi varianta de a accesa fonduri europene pentru a construi un complex hotelier.

- Nu m-am interesat, vă spun sincer, pentru că eu trebuie să am grijă, în primul rând, de prima parte, ceea ce înseamnă ca acel bun pe care-l ai în comună, în cazul nostru apa sărată și nămolul mineral, să creez condiții pentru ca lumea să poată veni la tratament. Este adevărat că problema condițiilor de cazare este esențială. Acum nu avem foarte multe locuri de cazare, dar cred că trebuie să ne axăm, cu prioritate, pe crearea condițiilor confortabile, să extindem ștrandul în fiecare an și să-l îmbunătățim. După aceea, am convingerea că vor apărea și investitorii privați care să realizeze locurile de cazare necesare.

- Am văzut că se lucrează la drumul de acces la ștrand. Ce fel de lucrări se efectuează aici?

- Acum se fac lucrări pentru canalizare, racordări la gospodării și, după terminarea lor, vom asfalta drumul, cât de curând. Când îți dorești să devii o stațiune, trebuie să asiguri infrastructura optimă.

- Veți avea și locuri de parcare?

- Ne dorim să extindem locurile de parcare în fiecare an. Avem aici o mică problemă, în sensul că avem în jur foarte multe proprietăți private, dar sper ca în curând să rezolvăm și această problemă.

Lasă un comentariu