MEDICAMENT EFICIENT ÎN TRATAREA CANCERULUI PANCREATIC

Distribuie pe:

Cercetătorii israelieni de la Centrul Medical Sheba, citați de descopera.ro, au constatat că un medicament (Lynparza) pentru cancerul de sân și cel ovarian este eficient în tratarea cancerului pancreatic metastatic.

„Cancerul pancreatic este considerat unul dintre cele mai dificil de diagnosticat și de tratat cancere, 80% dintre pacienți fiind diagnosticați abia în stadiul final, de metastază.

Potrivit Fondului Mondial de Cercetare a Cancerului, 458.918 de persoane au fost diagnosticate în 2018 cu cancer pancreatic. În cazul a doar 3% dintre aceștia este așteptată supraviețuirea mai mult de cinci ani de la diagnosticare.

În plus, potrivit Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO), cancerul pancreatic este al nouălea cel mai frecvent cancer întâlnit la femei și al zecelea cel mai frecvent cancer la bărbați. Cancerul pancreatic este, de asemenea, cea de-a patra cauză principală a deceselor provocate de cancer la bărbați și femei.

Studiul nostru a fost realizat în rândul a 154 de pacienți cu cancer pancreatic, cu mutații ale genelor BRCA, care produc proteine pentru repararea ADN-ului și mențin astfel stabilitatea genetică a celulelor.

Conform rezultatelor, în rândul pacienților tratați cu Lynparza, progresia bolii a fost oprită timp de 7,4 luni, comparativ cu 3,8 luni în grupul placebo. În plus, unul din cinci pacienți care au primit medicamentul a continuat să trăiască fără progresia bolii timp de doi ani.

Aceasta este o veste reală și importantă pentru pacienții cu cancer pancreatic metastatic, pe care am așteptat-o de mulți ani.

Este imposibil să fie descris marele entuziasm de a aduce această veste minunată pacienților, familiilor lor și comunității de medici și oameni de știință", afirmă experții israelieni.

Lasă un comentariu