VALEA UZULUI - UNGARIA SOLICITĂ ROMÂNIEI SCUZE PENTRU „BARBARISM"!

Distribuie pe:

Alimentate de învelirea, în urmă cu o lună, a crucilor soldaților români, cu saci de gunoi, tensiunile de la cimitirul din Valea Uzului au atins cote maxime joi, de Ziua Eroilor, când aproximativ 2.000 de români, la slujba de comemorare, au găsit cimitirul închis și păzit de un grup de etnici maghiari. Interzicerea accesului a fost decisă de Primăria din Sânmărtin, la finele lunii mai.

Ținuți la distanță de jandarmi, timp de o oră, cei prezenți s-au îmbrâncit cu forțele de ordine, reprezentanții organizațiilor civice românești au reușit, în cele din urmă să deschidă poarta, după ce unii au sărit gardul, iar serviciul religios a fost oficiat potrivit programului anunțat.

În dimineața aceleiași zile, prefectul județului Harghita, Jean-Adrian Andrei, s-a adresat, în scris, Poliției și Jandarmeriei harghitene, solicitând dispunerea măsurilor necesare pentru facilitarea accesului participanților la ceremonialul religios organizat în Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului, unde (potrivit unui răspuns al MApN transmis la solicitarea Agerpres), „la finalul celei de-a doua conflagrații mondiale, erau înhumați peste 1.300 de militari (români, unguri, germani, ruși, austrieci, italieni și sârbi) căzuți în Primul și Al Doilea Război Mondial".

În ce privește evenimentele de joi, Jandarmeria Română a dezmințit, într-un comunicat dat publicității, informațiile vehiculate în spațiul public, potrivit cărora ar fi existat violențe între participanți sau între participanți și forțele de ordine (inclusiv că au fost rupte cruci de pe mormintele eroilor maghiari), precizând că vor fi desfășurate activități specifice pentru cercetarea tuturor aspectelor.

Dacă, la fața locului, spiritele s-au calmat, în schimb, zona politică a intrat în fierbere. „Condamnăm ferm orice act de violență și facem apel autorităților să-i identifice imediat și să-i tragă la răspundere pe cei care au recurs la agresiune fizică, s-au comportat într-un mod barbar, au pătruns cu forța în cimitirul eroilor din Valea Uzului, au distrus poarta de acces, au rupt crucile de pe morminte, generând, astfel, teamă în rândul membrilor comunității noastre. Maghiarii au protestat pașnic față de ilegalitățile comise de primarul localității Dărmănești, fapte care, în ultimele zile, au fost confirmate și de autoritățile românești. Maghiarii care au format un lanț uman în jurul cimitirului nu au instigat la violență și nu au provocat tensiune, au protestat doar față de denigrarea memoriei eroilor comunității lor. În același timp, facem apel posturilor de televiziune să pună capăt dezinformării, deoarece acestea contribuie doar la intensificarea conflictului", se arată într-un comunicat de presă remis Agerpres de UDMR, al cărei lider, Kelemen Hunor, îi solicită premierului eliberarea din funcție a ministrului de Interne, Carmen Dan, și a prefectului de Harghita, întrucât „autoritățile române nu au fost capabile să asigure ordinea, iar din această cauză au avut loc acte de violență și agresiune fizică în incinta și în preajma cimitirului eroilor din Valea Uzului".

Despre „barbarism" face vorbire și Guvernul Ungariei, care a transmis Cabinetului Dăncilă o notă de protest cu privire la situația de la Valea Uzului, notează MTI. În notă, Guvernul României este somat să investigheze amănunțit cazul și să respecte angajamentele internaționale în această privință. Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor și Comerțului Exterior, Magyar Levente, cataloghează drept inacceptabil faptul că România tolerează astfel de atrocități, care, „în barbarismul" lor, evocă cea mai dură provocare a maghiarilor. Guvernul Ungariei se așteaptă ca, dacă evenimentele nu au putut fi prevenite, România să ofere, măcar ulterior, reparații și explicații celor câteva sute de mii de cetățeni maghiari jigniți în identitatea lor, menționează sursa citată. Potrivit politicianului ungur, „organizații civile românești au anunțat inaugurarea crucilor de beton, ceea ce s-a petrecut joi, dar pentru aceasta a fost nevoie ca persoane vizibil în stare de ebrietate să pătrundă prin zidul de protestatari secui pașnici care ieșeau din cimitir. După ce au pătruns înăuntru, persoanele care sărbătoreau au răsturnat poarta secuiască și au smuls crucile de lemn de pe mormintele honvezilor, iar jandarmeria română de la fața locului a privit pasivă toate acestea".

La rândul său, ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, i-a cerut, joi seara, lămuriri lui Theodor Meleșcanu, în cadrul unei convorbiri telefonice. Potrivit precizării de presă privind discuțiile purtate, „șeful diplomației române i-a adresat omologului ungar solicitarea de a transmite un mesaj foarte clar comunității maghiare de a evita confruntările și escaladarea tensiunilor. Ministrul Teodor Meleșcanu a evidențiat importanța identificării unor soluții practice care să fie acceptate de întreaga comunitate locală, români și maghiari deopotrivă, și a subliniat dreptul neîngrădit al fiecărui stat de a-și comemora eroii îngropați în acest cimitir.

În același timp, ministrul Teodor Meleșcanu a dat asigurări că sunt luate măsurile necesare pentru a evita escaladarea nedorită a situației, fără a fi necesare intervenții externe neconstructive în acest sens".

Ministerul Afacerilor Externe nu a explicat ce înseamnă sau ce înțelege prin „intervenții externe neconstructive".

Conform celor mai recente informații, „din cauza incidentelor de la cimitirul militar din Valea Uzului", ambasadorul României la Budapesta a fost convocat la Ministerul Ungar al Afacerilor Externe și al Comerțului Exterior, pentru ieri, 7 iunie, a anunțat, joi noaptea, pe Facebook, secretarul de stat ungar responsabil cu informarea și cu imaginea de peste granițe a Ungariei. Potrivit MTI, Tamás Menczer a numit cele întâmplate la cimitirul militar din Valea Uzului un lucru scandalos și inacceptabil. Toată lumea își poate comemora morții, dar nu astfel, a declarat oficialul ungar, subliniind că aici nu este vorba despre altceva, decât de „violență egocentrică".

La rândul său, vicepremierul Zsolt Semjén, citat de aceeași sursă, a publicat pe pagina sa de Facebook o filmare realizată la cimitir, și a scris: „Dacă politica românească nu a dorit să împiedice această barbarie, vorbim despre un scandal al moralității, iar dacă nu a putut să facă asta, este vorba despre un eșec al aparatului administrativ de stat", consemnează sursa citată.

Lasă un comentariu