PRIMA IMAGINE A UNEI GĂURI NEGRE

Distribuie pe:

În ziua de 10 aprilie a.c., o echipă internațională de astrofizicieni a anunțat că s-a reușit obținerea primei imagini a unei găuri negre supermasive, cea din centrul galaxiei M87, aflată la circa 53,5 milioane de ani lumină distanță de noi.

Termenul de gaură neagră a fost creat în 1969, de către fizicianul american John Archibald Wheeler. După regretatul mare fizician, gaura neagră reprezintă: „Regiune în spațiu-timp din care nimic, nici măcar lumina, nu poate scăpa, motivul fiind gravitația foarte puternică."

Temperatura unei găuri negre este dată de relația:

În acestă formulă (C) reprezintă viteza luminii (h) constanta lui Planck, (G) constanta gravitațională a lui Newton, (K) constanta lui Boltzmann, (M) reprezintă masa găurii negre, astfel încât cu cât e mai mică gaura neagră, cu atât temperatura ei e mai mare. Această formulă ne spune că o gaură neagră de câteva mase solare are temperatura de o milionime de grad deasupra lui zero absolut.

Rezultatele obținute prin fotografierea unei găuri negre confirmă încă o dată teoria generată a relativității, elaborată cu mai bine de un secol de către Albert Einstein.

Bibliografia utilizată: Revista Știință și Tehnică nr. 86, 2019; Stephen Hawking, Universul într-o coajă de nucă, Editura Humanitas, 2004.

Lasă un comentariu