ZIUA EROILOR, OMAGIATĂ LA BATOȘ

Distribuie pe:

În fiecare an, de ziua Înălțării Domnului Iisus Hristos la cer, sau ziua de Ispas, cum este cunoscută în popor, credincioși, preoți, elevi, profesori aduc un omagiu tuturor celor care s-au jertfit pentru țară, în lagăre sau închisori, pentru libertatea și demnitatea noastră, în speranța ca nouă, generațiilor care vom urma, ne va fi mai bine, vom trăi cu fruntea sus, fără a mai îndura umilințe, jigniri, batjocură în propria țară.

După terminarea Sfintei Liturghii, preotul paroh, Vasile Anca, a oficiat slujba parastasului, în memoria tuturor eroilor, știuți și neștiuți, căzuți pe câmpurile de luptă, în cele două conflagrații mondiale, dar și a celor care au pătimit cumplit în lagăre și închisori.

Elevii Școlii Gimnaziale din Batoș au depus o coroană de flori în fața monumentului ridicat în cinstea lor, după care au intonat Imnul Eroilor. De asemenea, doamna profesor Silvia Cîmpean a vorbit despre cât de important este ca noi, toți, să nu dăm uitării sacrificiul pe care ei, eroii neamului nostru, l-au făcut, pentru ca astăzi să ne bucurăm de libertatea cuvântului, de pace, de bunăstare și liniște.

Cu siguranță, a trăi în vreme de război este cumplit, căci el, războiul, se dă pe două fronturi: cel propriu-zis de luptă și cel secundar, cel de acasă, fiecare dintre cele două fiind primejdioase și aducătoare de moarte în felul lor. Eroi nu sunt numai cei ce au stat în bătaia puștii, înfruntând în față moartea, preferând să se jertfească pentru patrie și neam, crezând cu tărie în țelul lor. Dacă acasă îi aștepta o mamă, o soție sau copii, îi putem numi eroi și pe ei, într-o oarecare măsură, deoarece aceștia se confruntau cu multiplele neajunsuri, care inevitabil își făceau simțită prezența într-un astfel de timp: lipsuri, sărăcie și poate, cel mai îngrozitor lucru dintre toate, foamea groaznică pe care o îndurau.

Astăzi, copiii noștri au parte de toate bunătățile, deoarece părinții se trudesc pentru ei, însă creierul lor este constant “injectat” cu super eroi, care dețin puteri miraculoase și care cu ajutorul minții, dar și a forței fizice fac minuni, neștiind în esență ce înseamnă să fii un erou adevărat.

Aspectul cel mai important, pe care nu trebuie sub nicio formă să-l neglijăm, este următorul: fiecare popor are propriii eroi, noi românii îi avem pe ai noștri, iar datoria noastră morală este să nu uităm ceea ce au făcut pentru noi.

Cinste lor! Veșnica lor pomenire!

 

Lasă un comentariu