“ȘCOALA PENTRU TOȚI - MESERII PENTRU FIECARE”

Distribuie pe:

Vineri, 07.06.2019 a avut loc, în comuna Râciu, dezbaterea proiectului “ȘCOALA PENTRU TOȚI - MESERII PENTRU FIECARE”. Evenimentul a fost structurat în două părți: În prima parte a avut loc dezbaterea având ca temă proiectul “ȘCOALA PENTRU TOȚI - MESERII PENTRU FIECARE”, în vederea creșterii calității vieții, a nivelului educațional și de trai, prin școlarizare în comuna Râciu.

Cu această ocazie, cei implicați în acest proiect au prezentat obiectivele și activitățile proiectului, informații relevante referitoare la înființarea Școlii Profesionale din comuna Râciu.

În partea a II-a au avut loc discuții între reprezentanții USAMV Cluj-Napoca, AZOMUREȘ S.A., reprezentanții instituțiilor agricole din județ și fermieri. Desigur, problemele abordate au fost cele legate de cultura plantelor și creșterea animalelor.

Proiectul este implementat de către Primăria comunei Râciu, Consiliul Local și Școala Gimnazială “Gheorghe Șincai”, în parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca și Azomureș S.A.

La acest eveniment au participat: prof. Ioan Macarie - inspector general școlar județean, prof. dr. Nechita-Adrian OROS - prorector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, și deputat în Parlamentul României, conf. dr. Leon Muntean - prorectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, prof. dr. Roxana Mirela Vidican - decanul Facultății de Agricultură, conf. dr. Vasile Florian - prodecan al Facultății de Agricultură, prof. dr. Marcel Dudași, conf. dr. Ovidiu Ranta - directori de departamente în cadrul Facultății de Agricultură, asistent univ. dr. Adriana Morea, responsabil cu practica studențească, precum și studenți, Mihai Aniței – director general Azomureș S.A., Cristian Chirteș, senator, primarii și viceprimarii comunelor Râciu, Band, Sânpetru de Câmpie, Silivașu de Câmpie, Șincai și orașului Sărmașu, Ovidiu Săvâșcă director APIA Mureș, Ioan Rus director DGA Mureș, agenți economici, fermieri, specialiști din agricultură, directori și profesori de la Școlile Gimnaziale din zonă, dar și profesori universitari de la Universitatea de Medicină și Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu-Mureș, părinți și elevi.

Cel care a construit o conexiune cu cei prezenți, pentru a crea atmosfera potrivită evenimentului, a fost secretarul comunei Râciu, Dunca Ioan.

Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului național.

A fost încheiat un acord de parte-neriat între USAMV, Școala Gimnazială, Primăria Râciu și Azomureș, având ca obiect următoarele:

* Organizarea de cursuri de formare profesională a adulților în meserii din domeniul agricol;

* Susținerea activităților teoretice și practice de instruire în meserii din domeniul agricol;

* Cursuri de orientare profesională și consiliere în carieră pentru elevii școlarizați în comuna Râciu;

* Inițierea și susținerea formelor de pregătire pentru populația comunei Râciu, în vederea valorificării potențialului turistic al zonei și sprijinirea afacerilor în asociații familiale;

* Susținerea demersurilor de angajare (cursuri pentru dezvoltare personală, prezentare interviu angajare, înființare firme, etc.) pentru creșterea angajabilității și scăderea șomajului în rândul populației comunei;

* Îmbunătățirea calității vieții prin măsuri sociale și suport pentru persoane defavorizate;

* Activități de atragerea a populației originare și non-originare spre comuna Râciu, prin identificarea oportunităților de activități agricole și non-agricole, menite să ducă la dezvoltarea comunității rurale;

* Susținerea activităților de cercetare în câmpurile experimentale ale școlii, cu participarea cadrelor didactice, cercetătorilor, doctoranzilor, studenților și a elevilor;

* Elaborarea de suporturi de curs, manuale didactice, filme de prezentare, materiale informative;

* Organizarea de vizite la USAMV Cluj-Napoca și prezentarea facilităților de instruire și practică;

* Susținerea și organizarea de concursuri profesionale, lucrări practice și premierea rezultatelor și activități de tutoriat pentru elevi, cu studenți și masteranzi;

* Implementarea tehnologiilor agricole performante, diseminarea acestora în rândul fermierilor și lucrări practice în teren, cu elevii și studenții partenerilor;

* Diseminarea rezultatelor parteneriatului, publicitate, mass-media.

Au luat cuvântul: inițiatorul acestui proiect, dl. consilier local Belean Alin-Ciprian, prof. Ioan Macarie - inspector Școlar General, Mihai Aniței - director general - membru în comitetul consultativ de audit și pentru strategie și dezvoltare și proiecte mari de investiție al Consiliului de administrație Nuclear electrică, prof. dr. Nechita-Adrian OROS - prorector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, profesor la Disciplina de Toxicologie, vicepreședinte al Colegiului Medicilor Veterinari din România și deputat de Cluj în Parlamentul României, din anul 2012, prof. dr. Roxana Mirela Vidican - decanul Facultății de Agricultură, profesor la Disciplina de Microbiologie. Domenii competență Microbiologie, Cultura pajiștilor și a plantelor furajere, Elemente de ecologie microbiană, Enzimologie, Etică ecologică, Managementul proiectelor, senator Cristian Chirtes, director Birou - Teodora - Școala Gimnazială Gh. Șincai, Ioan Vasu, primarul comunei Râciu.

În partea a II-a au luat cuvântul Ioan Rus - Director Direcția pentru agricultură Mureș și Ovidiu Săvâșcă - Director APIA Mureș. Desigur, problemele abordate au fost cele legate de cultura plantelor și creșterea animalelor, precum și subvențiile acordate fermierilor. A mai luat cuvântul și Mircea Radu - Primarul comunei Band.

 

Lasă un comentariu