FESTIVALUL REGAL “VIRGINIA ZEANI” PUNE MUREȘUL PE HARTA INTERNAȚIONALĂ A OPEREI

Distribuie pe:

“Tosca” de Puccini, o montare într-o componență internațională de elită, a încheiat cea de-a III-a ediție a Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani”, desfășurat în perioada 31 mai - 9 iunie, în orașele Târgu Mureș, Reghin și Cluj. Sub bagheta dirijorului Vladimir Lungu - colaborator al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, profesor la Conservatorul de Stat “Dokuz Eylül” și colaborator permanent al Operei de Stat din Izmir - Orchestra și Corul Operei Maghiare din Cluj au acompaniat, pe scena Teatrului Național din Târgu Mureș, artiști aclamați pe scenele europene - Luciano Ganci și Francesca Tiburzi (Italia), Michele Kálmándy (Ungaria) și Zoltán Nagy (Viena).

Festivalul, organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Târgu-Mureș, Consiliul Județean Mureș și Instituția Prefectului - Județul Mureș, a găzduit spectacole de înaltă ținută, masterclass-uri sau premiera mondială a unui proiect hibrid - foarte aclamata operă rock “Cruel”, o compoziție a muzicianului Tibor Molnar, în regia lui Cezar Ghioca.

Consecvent misiunii asumate de a descoperi și promova noi talente, concursul de canto, jurizat într-o componență internațională de elită, a confirmat, și anul acesta, harul și pregătirea unor noi voci ale operei mondiale. Soprana Paula Iancic, absolventă a Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, a câștigat Marele Trofeu “Regele Mihai I”, în cadrul celei de-a treia ediții a prestigioasei L'Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition. Fosta membră a Studioului de Operă de la Bayerische Staatsoper, Paula Iancic este colaboratoare a operelor din Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, a Orchestrei de Stat București, a Filarmonicii de Stat Arad sau a Filarmonicii din Cluj-Napoca. Printre laureații ediției s-a numărat soprana Nadia Cerchez, absolventă a Academiei de Muzică, Artele Spectacolului și Arte Plastice din Chișinău (Premiul I), alături de doi absolvenți ai Universității Naționale de Muzică București, mezzosoprana Florentina Soare (Premiul II) și tenorul George Ionuț Vârban (Premiul III).

Asociația “Together on Top”, organizator al Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani”, în parteneriat cu autoritățile locale din Solovăstru, au inițiat, încă din anul 2018, un proiect comun de înființare a “Casei memoriale Virginia Zeani”. Locuința în care s-a născut și a copilărit soprana născută în România a funcționat, în ultimii ani, ca dispensar al satului. În cadrul acestui proiect, care ar putea fi finalizat în următorii doi ani, casa urmează să fie restaurată integral și va deveni o destinație culturală și turistică. Prin bunăvoința autorităților locale, dispensarul va fi mutat într-un nou sediu, iar casa va fi restaurată și reamenajată, urmând să fie recuperate de la donatori și o parte dintre piesele originale, mobilier sau alte obiecte cu valoare istorică.

Lasă un comentariu