PESTE 8.000 DE AVIZE DE MUNCĂ PENTRU CETĂȚENI STRĂINI, EMISE ÎN PRIMELE 5 LUNI ALE ANULUI

Distribuie pe:

Polițiștii de imigrări au emis, în perioada ianuarie - mai, 8.749 de avize de muncă pentru cetățeni străini, tendința de creștere a numărului acestor avize, continuând, în fiecare lună, de la începutul anului, informează un comunicat de presă al Inspectoratului pentru Imigrări.

Potrivit sursei citate, dintre aceste avize, 7.649 au fost emise pentru lucrători permanenți, 695 pentru detașați, 234 pentru ICT și 116 pentru înalți calificați.

“Cei mai mulți străini sunt din Vietnam, Moldova, Turcia, Nepal și au optat pentru municipiul București și județele Constanța, Ilfov, Brașov și Timiș”, precizează comunicatul amintit.

Astfel, în primele cinci luni ale anului, IGI a gestionat 10.497 de cereri pentru emiterea avizelor în vederea angajării în muncă sau detașării cetățenilor străini în România. Dintre acestea, 8.749 au fost soluționate pozitiv, 332 au fost respinse, iar 1.426 sunt în curs de soluționare. Cele mai multe avize solicitate de către angajatori sunt pentru lucrătorii permanenți sau detașați în sectoare de activitate din domeniul lucrărilor de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, restaurante, comerț, construcții de nave și structuri plutitoare.

“Se remarcă și faptul că România devine atractivă și pentru imigranții cu înaltă calificare din țări terțe, posesori de Carte albastră a UE. Cartea albastră a UE reprezintă permisul de ședere temporară, ce urmărește să încurajeze imigrarea specialiștilor cu înaltă calificare, din țările terțe, pentru a răspunde cererii de lucrători calificați în Uniunea Europeană”, adaugă sursa menționată.

IGI amintește că, pentru anul 2019, a fost stabilit un contingent de 20.000 de lucrători nou-admiși pe piața forței de muncă. Străinii cu ședere legală pe teritoriul României pot fi încadrați în muncă în baza avizului de angajare/detașare obținut de angajatori în condițiile legii. Avizul de angajare se eliberează de către IGI, la cererea angajatorului, dacă sunt îndeplinite atât condițiile generale, cât și cele specifice, în funcție de tipul de lucrător.

Cetățenilor străini intrați în România în scopul încadrării în muncă, li se prelungește dreptul de ședere temporară, în scop de muncă, dacă prezintă contractul individual de muncă cu normă întreagă, înregistrat în registrul general de evidență a salariaților, din care rezultă că salariul este cel puțin la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. În cazul lucrătorilor înalt calificați, salariul trebuie să fie la nivelul de cel puțin două ori câștigul salarial mediu brut, se mai arată în comunicatul IGI.

Totodată, sursa menționată arată că primirea la muncă, pe teritoriul României, a unui străin cu ședere ilegală, fără aviz de angajare sau de detașare, cu sau fără contract individual de muncă încheiat în formă scrisă, se sancționează cu amendă de la 10.000 la 20.000 de lei.

 

Lasă un comentariu