POLUAREA CREȘTE RISCUL DE DEMENȚĂ LA VÂRSTNICI

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din California, citați de descopera.ro, susțin că există o legătură puternică între gradul de poluare a aerului și declinul funcțiilor cognitive, expunerea prelungită la substanțele toxice crescând riscul de Alzheimer și alte tipuri de demență.

“În studiul nostru, am demonstrat că expunerea la un nivel ridicat de particule toxice fine, care au un diametru de cel mult 2,5 mm, crește riscul de demență al femeilor de vârsta a treia cu până la 90%, față de cele care nu iau contact cu substanțele respective.

Particulele foarte fine, denumite PM2.5 și analizate în cadrul acestui studiu, reprezintă fragmente solide microscopice sau picături emise de motoarele mașinilor sau de fabricile care utilizează materiale nocive pentru organismul uman. O astfel de particulă este de 30 de ori mai mică decât un fir de păr, iar dimensiunile extrem de reduse fac să fie foarte ușor de inhalat, punând în pericol sănătatea.

Expunerea la aceste particule poate crește riscul de atac de cord și astm, reduce funcționarea plămânilor și favorizează decesul prematur în cazul persoanelor care au boli cardiace.

În ultimii ani au apărut din ce în ce mai des sugestii că aceste particule ar putea influența și riscul de demență, iar noi am investigat veridicitatea acestei afirmații.

Studiul a vizat 3.647 de femei, din 48 de state din SUA, cu vârste între 65 și 79 de ani, care nu sufereau de demență în momentul în care au acceptat să participe. Folosind datele furnizate de Agenția pentru Protecția Mediului, am estimat gradul de expunere al participantelor la particulele PM2.5, în funcție de zona în care locuiau.

Femeile care locuiau în zone cu o concentrație ridicată de asemenea particule aveau un risc generic de demență cu 85% mai ridicat și cu 92% mai mare de Alzheimer.

Rezultatele obținute au rămas neschimbate după ce s-au eliminat factorii care le puteau influența, precum statutul social, stilul de viață sau existența altor afecțiuni. Declinul funcțiilor cognitive s-a manifestat foarte rapid în cazul femeilor care aveau un risc crescut de Alzheimer, determinat de prezența genei ApoE.

Studiul furnizează dovezi clare că poluarea din aer este direct legată de un risc mai ridicat de demență, pentru că particulele nocive exacerbează viteza de formare a plăcilor de beta-amiloid. Aceste plăci favorizează distrugerea neuronilor și sunt observate în cazul unui diagnostic de Alzheimer”, afirmă oamenii de știință americani.

 

Lasă un comentariu