REPLICĂ LA ARTICOLUL PUBLICAT DE PETRU LECHINȚAN ÎN “CUVÂNTUL LIBER”, MIERCURI, 5 IUNIE 2019

Distribuie pe:

Nu știu ca vreun Cenaclu din spațiul acesta și chiar din România să supraviețuiască vitregiilor de tot felul, cu împliniri și cu unele inerente momente de criză, 63 de ani!

Este adevărat că Cenaclul târnăvean, “Tudor Arghezi” (1956-1989) și apoi “Elena din Ardeal” (1990-2019), într-o perioadă de peste o jumătate de veac, a contribuit din plin la formarea și afirmarea scriitorilor și publiciștilor din Târgu-Mureș.

Și aceasta nu-i puțin lucru. Numai din 1990 încoace s-au publicat peste 150 de cărți.

Amintim câteva nume: Aurel Hancu, Dumitru Titus Popa, membri ai Uniunii Scriitorilor din România, fiecare cu cel puțin 15-20 sau mai multe cărți publicate: poezie, publicistică, eseu, critică și istorie literară, cercetare, teatru; Ioan Șeulean, Eugen Cucerzan, Dumitru

D. Silitră, Daniela Cecilia Bogdan, Viorica Feierdan, Viorica Șutu, Vanda Ani, Gina Moldovan, Mihaela Cernea, Valer Popean, Claudia Vodă, Ștefan Fuli, Ioan Augustin Damian, Maria Bogdan, Petru Istrate, Ioan Muntean, Paul Gabor, Ion Vasilache, Gheorghe Moldovan, Olimpia Nistor, Ioan Petraș, Iuliu Moldovan, Vergil Lăcătuș, Victor Vezan, Ioan Burdulea, Alexandru Hancu, Elena Cristea, fiecare cu câte 1-3 sau mai multe cărți publicate.

Cine a fost cronicarul acestor apariții editoriale?

Aproape în exclusivitate, scriitorul AUREL HANCU!

Afirmația domnului Petru Lechințan că “în ultimii 6-7 ani, activitatea Cenaclului târnăvean s-a diminuat din ce în ce mai mult, aproape spre autodesființare, rămânând doar cenușa amintirilor și numele Președintelui, Aurel Hancu, pus în imposibilitatea activității de altădată, novatoare și eficientă” este cel puțin tendențioasă și parțial conformă cu realitatea.

Adevărul este că, în acești ultimi ani, efectele crizei culturale s-au resimțit și în activitatea de cenaclu: nu mai interesează pe nimeni cartea, s-au închis librăriile, cartea nu se mai cumpără, publicațiile multe și-au redus tirajul sau chiar și-au întrerupt apariția.

Și, totuși, Cenaclul târnăvean, “Elena din Ardeal”, a organizat și desfășurat acțiuni periodice de omagiere a unor scriitori: Vasile Alecsandri, George Coșbuc, Mihai Eminescu, Liviu Rebreanu, Mihail Sadoveanu, Ioan Alexandru, Episcopul Martir, Ioan Suciu, Nichita Stănescu etc. S-au făcut lansări de carte, cel puțin 4-5 cărți pe an.

Au succes lansările de carte, însoțite de un “spectacol” literar-muzical. Se vând sau se oferă gratuit câteva volume.

La sugestia lui Nicolae Băciuț, pe data de 6 septembrie 2018 a apărut un nou Cenaclu la Târnăveni, “Dumitru D. Silitră”. El pare a fi un “cal troian” pentru vechiul cenaclu literar-artistic, “Tudor Arghezi” și, mai apoi, “Elena din Ardeal”.

De ce? Membrii fondatori nu sunt alții decât cei din vechiul cenaclu.

Fapt pozitiv este că a apărut o revistă bianuală, cu titlu provocator, “futurist”, “Marea Târnavă Mică”. Redactorul-șef este prof. Claudia Vodă, președinta Cenaclului “Dumitru D. Silitră”.

Acum “suntem” în perioada de entuziasm! Le dorim succes și ar fi de așteptat să nu uite de Cenaclul în care s-au format și au activat!

Curând va fi dată publicității cartea: Antologia Cenaclului Târnăvean, “Elena din Ardeal”!

Cenaclul târnăvean, “Elena din Ardeal”, va trăi cât va vrea atotputernicul Dumnezeu! Să ne bucurăm că există, cu părere de rău pentru cei sceptici!

 

Lasă un comentariu