UN SAT CU GRĂDINIȚĂ EUROPEANĂ - LA SĂRĂȚENII DIN MUREȘ, CEI MICI SE VOR BUCURA DE O GRĂDINIȚĂ “CA AFARĂ”

Distribuie pe:

Nu doar în orașe și municipii, ci și în comune și la sate ajung fondurile nerambursabile REGIO, pentru a susține dezvoltarea comunităților și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor. Un contract de finanțare nerambursabilă, semnat de către primarul comunei Sărățeni, domnul Biro Csaba, și directorul general ADR Centru, domnul Simion Crețu, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, asigură fondurile nerambursabile necesare pentru realizarea proiectului. Finanțarea este obținută prin Axa Prioritară 10 a Programului Operațional Regional 2014-2020, ce vizează finanțarea proiectelor de “Creștere a gradului de participare la nivelul educației timpurii și învățământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului, apel dedicat învățământului antepreșcolar și preșcolar”.

Localitatea Sărățeni se află în partea de nord-est a județului Mureș, la 56 km de municipiul Târgu-Mureș, la 5 km de orașul Sovata, având o populație de aproape 1.500 de persoane (473 de gospodării), număr în creștere permanentă în ultimii 5 ani. Sistemul de învățământ în comuna Sărățeni este format dintr-o școală cu clase primare și gimnaziale și o grădiniță cu program normal. Elevii provin din medii sociale diverse, cu o stare materială diferită și capacități intelectuale diverse. Numărul elevilor de etnie romă este, de asemenea, în creștere. În ceea ce privește Grădinița cu Program Normal, în anul școlar 2017/2018 au fost înscriși 54 de copii, dintre care 37 sunt de etnie romă, 1 copil are dizabilități și 5 copii sunt orfani, lăsați în grija bunicilor. Efectivul preșcolarilor se compune, deci, în proporție de 70% din copii cu risc crescut de abandon al sistemului de învățământ.

Prin proiectul cu titlul “Reabilitare și extindere grădiniță în localitatea Sărățeni, județul Mureș”, administrația publică locală urmărește dezvoltarea infrastructurii educaționale în Comuna Sărățeni, respectiv îmbunătățirea calității serviciului procesului educațional la nivelul învățământului timpuriu preșcolar, estimată ca fiind necesară pentru finalizarea lucrărilor, cu un buget total de 1.439.193,44 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile solicitate este de 1.237.679,23 lei, respectiv 98,00% din valoarea eligibilă a proiectului (cca. 266.000,00 euro).

Lasă un comentariu