GUVERNUL, ROMÂNII ȘI... REGELE

Distribuie pe:

Arta de a guverna = arta de a armoniza interesele claselor sociale și aceasta pentru că tot este un rezultat al societății: limbă, spirit, învățătură, avere, civilizație, putere. În România, arta de a guverna e știința de a ne adapta naturii poporului, a surprinde oarecum stadiul de dezvoltare în care se află și a-l face să meargă liniștit și cu cea mai mare siguranță pa calea care-a apucat. Numai un guvern onest și o administrație onestă sunt în stare a readuce poporul la ideile sale de drept, a-i reda creșterea și maniera de-a vedea pe care i-o dăduse în trecut statornicia datinei sale juridice și simțul său de echitate, nutrit de biserici și de lege.

Mihai Eminescu (1850-1889), „Poet nepereche"

***

Fraților români!... aduceți-vă aminte atunci când vă strigă din mormânt străbunii noștri; ... rămâneți credincioși numelui de român și limbii române, apărați-vă ca frații cu puteri unite, în pace și în rezbel (război); vedeți cum ne-am luptat noi pentru limba și romanitatea noastră; Luptați-vă și voi și le apărați ca lumina ochilor voștri.

Simion Bărnuțiu (1808-1864), publicist, om politic, revoluționar.

***

„Frate române! Să mergi cât mai des la mormintele străbunilor tăi, să-ți amintești însușirile lor covârșitoare și să-ți dai silința de a cultiva în copiii tăi cele bune și de a stârpi pe cele rele".

Ioan Slavici (1848-1925), scriitor, publicist.

***

Un rege avea trei feciori. După moartea regelui s-a ivit ceartă între frați din cauza dreptului de a domni. Un curtean bătrân, care-l cunoscuse pe rege foarte bine, le-a spus copiilor: „Dezgropați pe tatăl vostru, legați-l de un stâlp și trageți cu arcul; care-l țintește în inimă acela va moșteni tronul regesc". Primii doi frați au tras cu arcul și nu au nimerit inima tatălui mort; cel mai mic, a pus mâna pe arc, dar la un moment dat a exclamat: „Vai, mie, scump părinte"... cum am să pot face eu lucrul acesta?", și a aruncat arcul. Toți cei prezenți au fost de acord cu atitudinea fiului mai mic, iar pe cei doi frați mai mari i-au izgonit din țară. Așa pățesc toți aceia care nu respectă pe strămoșii lor, fiindcă prin gestul lor, mai întâi nu-L respectă pe Hristos, care, deși milostiv, nu se lasă batjocorit la nesfârșit. „Cinstiți pe părinții voștri ca să trăiți fericiți mulți ani pe acest pământ". Amin!

P.S. Frați Români! Noi, strămoșii și înaintașii voștri, avem a vă spune ceva: „Peste noi au trecut încercări foarte grele, dar, prin cinste, demnitate, dragoste de patrie și pământul românesc, le-am înfruntat pe toate; încercări grele am avut cu marele imperiu păgân roman, din care unii se lăfăie a spune că avem originea, uitând pe marele Burebista și Decebal, oameni pașnici, nu păgâni, desfrânați, cotropitori, corupți precum falșii noștru străbuni romani; ne-au călcat în copitele cailor hunii, avarii, gepizii, toți migratorii sălbatici, dar... noi am rămas unde ei ne-au găsit; am înfruntat pe falnicii poloni, dualismul austro-ungar, crunta perioadă comunistă, care acum ni se pare mai dulce decât actuala; am înfruntat marele imperiu roșu, marele imperiu otoman, îngâmfarea grofilor lacomi hungaroizi, am înfruntat așteptarea venirii americanilor, care acum au venit și sperăm să nu fie în van... Dar, acum, frați români, vedem că voi nu sunteți în stare să biruiți «războiul româno-român». Treziți-vă până nu este prea târziu; rugați-vă lui Dumnezeu să păzească țara noastră și mai ales să ne ferească de războiul cel dintre noi". Amin!

Lasă un comentariu