EXPUNEREA LA LUMINĂ ARTIFICIALĂ ÎN TIMPUL SOMNULUI, RISC DE OBEZITATE PENTRU FEMEI

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Institutul Național de Științe ale Mediului de Sănătate, citați de descopera.ro, susțin că obiceiul de a dormi cu televizorul deschis crește riscul de obezitate pentru femei.

„În cadrul studiului nostru, am monitorizat 43.722 de femei, cu vârste cuprinse între 35 și 74 de ani, pe o perioadă de cel puțin cinci ani.

Astfel, am constatat că expunerea la lumină artificială pe perioada nopții este legată de un risc crescut de creștere în greutate și de dezvoltare a obezității în cazul femeilor.

În comparație cu cele care nu au fost expuse la lumină artificială, femeile care au dormit într-o cameră cu lumina sau televizorul aprinse au prezentat un risc mai mare cu 17% de a se îngrășa 5 kilograme sau mai mult în următorii cinci ani. Totodată, acestea au avut o probabilitate cu 22% mai mare de a deveni supraponderale și cu 33% mai mare de a deveni obeze.

Aceste rezultate sugerează că expunerea la lumină artificială pe timpul nopții, în timpul somnului, reprezintă un factor de risc pentru luarea în greutate și pentru a deveni supraponderal sau obez.

Lumina artificială dă peste cap și ceasul biologic. În timpul somnului, aceasta poate reflecta alte comportamente nesănătoase, cum ar fi viața sedentară sau o situație socio-economică dezavantajoasă.

Concluziile cercetării sunt foarte logice din punct de vedere biologic. Știam deja din studii experimentale realizate pe oameni că expunerea la lumină seara târziu ne va decala ceasurile biologice și că lumina în timpul nopții ne afectează metabolismul într-un fel aflat în concordanță cu un risc crescut de sindrom metabolic", explică oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu