VITAMINE ȘI MINERALE, DOAR DIN ALIMENTE, NU ȘI DIN SUPLIMENTE

Distribuie pe:

Vitaminele și mineralele, care joacă un rol important în scăderea riscurilor de deces prematur, trebuie să provină doar din alimente, nu și din suplimente, susțin cercetătorii americani de la Universitatea Tufts (Massachusetts), citați de descopera.ro. Mai mult, consumarea unor doze mari de nutrienți din suplimente poate fi periculoasă.

„În cadrul cercetării noastre, au fost analizate informații provenite de la aproximativ 27.000 de adulți din SUA, cu vârste de peste 20 de ani, care au participat la un studiu național de sănătate, între 1999 - 2010. La început, participanții au fost întrebați ce au mâncat în ultimele 24 de ore și dacă au luat suplimente alimentare în ultimele 30 de zile, apoi au fost urmăriți pe o perioadă medie de șase ani.

De-a lungul perioadei de studiu, 3.600 de oameni au murit, dintre care 945 din cauza unor boli de inimă și 805 de cancer.

Astfel, am constatat că persoanele care consumau cantități adecvate de vitamina K sau magneziu aveau un risc mai scăzut de deces din orice cauză, comparativ cu cei care nu aveau niveluri adecvate din acești nutrienți. În plus, cei care consumau niveluri adecvate de vitamina A, vitamina K, zinc și cupru aveau un risc mai scăzut de a muri din cauza unei boli de inimă, comparativ cu cei care nu atingeau aceste niveluri de nutrienți.

Surpriza a venit atunci când am analizat sursa acestor nutrienți - alimente versus suplimente, constatând că doar nutrienții proveniți din alimente erau asociați cu un risc scăzut de deces din orice cauză, incluziv boli de inimă.

În plus, studiul a arătat și că, dacă se consumă suplimente cu niveluri ridicate de calciu, cel puțin 1.000 de miligrame pe zi, există un risc mare de deces provocat de cancer. Nu există însă nicio asociere între calciul obținut din alimente și riscul de a muri de cancer.

Concluzia este că nutrienții adecvați proveniți din alimente au fost asociați cu o mortalitate redusă, în timp ce consumul excesiv de suplimente ar putea fi dăunător. Precizăm, însă, că nu am măsurat în mod obiectiv ce au consumat participanții la studiu, ci ne-am bazat pe raportările subiecților, care ar putea să nu fie în întregime exacte.

Recomandarea noastră este ca oamenii să nu ia suplimente fără prescriere medicală", afirmă oamenii de știință americani.

O altă cercetare amplă, din anul 2011, a arătat că ingerarea suplimentelor cu vitamina E a fost asociată cu un risc crescut de cancer la prostată la bărbați.

Lasă un comentariu