LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Acum 178 de ani, la 9 iunie 1848, se citea, în fața mulțimii participante la Revoluția din Țara Românească, „Proclamația de la Izlaz", un adevărat proiect pentru o nouă Constituție. Iată de ce, miercuri, 12 iunie, la Casa Iancului a fost programată conferința cu tema „Nicolae Bălcescu, conducătorul Revoluției din Țara Românească", susținută de prof. Gheorghe Nistor.

Domnia sa ne-a prezentat o scurtă biografie a acestei personalități emblematice a istoriei și istoriografiei românești, situația social-politică a Europei în secolul al XIX-lea, contextul și condițiile declanșatoare ale revoluțiilor din unele țări europene, situația social-economică premergătoare revoluțiilor din Țările Române, modul în care Nicolae Bălcescu a fost identificat de mase ca fiind adevăratul conducător al revoluției din Țara Românească.

Mare admirator al istoriei românilor încă de copil, cu un acut simț al dreptății și adevărului istoric, Nicolae Bălcescu a studiat cam tot ce a fost de studiat în țară și străinătate despre istoria noastră, concepându-și marea sa operă cuprinsă în mai multe cărți fundamentale: „Istoria românilor supt Mihai Vodă Viteazul", „Puterea armată și arta militară", „Despre starea socială a muncitorului plugar", „Mersul revoluțiilor în istoria românilor" etc.

A fost adeptul desființării iobăgiei, al drepturilor egale între bărbați și femei, al susținerii tineretului studios pentru desăvârșirea lui intelectuală, vot universal, unirea Țărilor Române într-un singur stat, idei extrem de progresiste pentru acea vreme. A dorit concordie și bună înțelegere între revoluționarii români și maghiari (Avram Iancu și Kossuth), motiv pentru care a fost socotit de unii tribuni ai lui Iancu trădător al neamului românesc. A fost un mare orator, istoric, ziarist. Cu o sănătate precară, trăind în multe și mari neajunsuri, arestat, închis, hăituit de autoritățile române, otomane, austriece, s-a stins din viață în mizerie și sărăcie, departe de patrie și prieteni, la Palermo (29 noiembrie 1852), la numai 33 de ani.

Lasă un comentariu