PRAFUL DIN CASĂ NE EXPUNE LA... ÎNGRĂȘARE

Distribuie pe:

Cercetătorii de la Societatea Americană de Chimie, citați de descopera.ro, susțin că praful din casă, chiar și în cantități mici, are un rol important în dezvoltarea celulelor grase, deoarece conține compuși ai poluanților de mediu.

“În studiul nostru, am constatat că o cantitate de praf de doar trei micrograme poate afecta celulele umane grase, ajutându-le să se dezvolte.

Am descoperit că anumiți compuși, numiți compuși estrogenici perturbatori (EDC), găsiți în praful din casă, stimulează creșterea și dezvoltarea celulelor grase din organism. În cercetarea efectuată, celulele adipoase au acumulat un tip suplimentar de grăsimi, numite trigliceride.

EDC-urile sunt compuși sintetici sau naturali care pot reproduce hormonii organismului. Dovezile din studiile pe animale au sugerat, de asemenea, că expunerea timpurie la unii compuși EDC duce la creșterea în greutate. EDC-urile se găsesc în mod obișnuit în bunurile de consum și, astfel, ajung în praful din casă, care apoi este inhalat, ingerat și absorbit prin piele.

Noi am colectat probe de praf din interiorul a 11 case din Carolina de Nord. 7 probe de praf din cele 11 case au declanșat dezvoltarea celulelor grase și acumularea trigliceridelor. În nouă eșantioane, praful de casă a impulsionat celulele să se dividă și s-a creat o sursă mai mare de celule precursoare de grăsime. Celulele de grăsime utilizate în studiu au fost modele de celule de șoarece, care sunt utilizate frecvent pentru a testa efectul probabil al compușilor asupra acumulării grăsimilor trigliceridice.

Cercetarea noastră sugerează că expunerea la substanțele chimice prin praful din casă poate perturba sănătatea metabolică, în special la copii.

Într-una din cele 44 de probe contaminate s-a constatat că o substanță care se găsește frecvent în materialele plastice are cel mai puternic efect de producere a grăsimii în organism”, explică specialiștii americani.

 

Lasă un comentariu