CENUȘA VULCANICĂ, SECRETUL REZISTENȚEI BETONULUI ROMAN!

Distribuie pe:

Misterul betonului roman, mai rezistent chiar și după 2000 de ani decât cel din zilele noastre, i-a preocupat mereu pe oamenii de știință, însă până de curând compoziția acestuia nu s-a lăsat dezvăluită.

Cercetătorii americani de la Universitatea Utah, citați de descopera.ro, au susținut, recent, că au aflat secretul diferenței de rezistență.

“Întotdeauna am fost fascinați de soliditatea impresionantă a betonului din care au fost construite, în urmă cu 2000 de ani, porturile antice romane, prezente și acum în Europa. Pe de altă parte, multe clădiri moderne s-au dovedit a fi mult mai puțin durabile, ele fiind erodate de apă de-a lungul doar câtorva decenii.

În urma cercetărilor noastre, am concluzionat că betonul utilizat pentru unele ziduri romane vechi a fost realizat dintr-un amestec de var nestins (oxid de calciu), apă de mare, cenușă vulcanică și roci.

Elementele care compun cenușa vulcanică reacționează cu apa de mare, având ca rezultat întărirea materialului. Așadar, în loc să se erodeze, în special în prezența apei de mare, materialul câștigă rezistență în comparație cu betonul modern, pe care valurile marine îl erodează.

De asemenea, am descoperit că betonul roman conține tobermorit, un mineral rar care dă și mai multă soliditate structurii. Atunci când acest tip de beton este expus la apa de mare, elementul se cristalizează și se extinde. Expunerea pe termen lung la apa de mare le-a permis acestor cristale să crească, întărind betonul și evitând apariția de fisuri.

Sperăm ca descoperirea noastră să contribuie la construirea unor clădiri mai ecologice și mai rezistente”, explică oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu