ȘTIRI * ȘTIRI * ȘTIRI

Distribuie pe:

Maia Sandu mulțumește României și președintelui Iohannis pentru “sprijinul constant” adus Republicii Moldova

Maia Sandu, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), învestită premier de coaliția formată de Blocul ACUM (PAS și Platforma DA) și Partidul Socialiștilor (PSRM), a mulțumit vineri, într-o postare pe contul său de Facebook, României și președintelui Klaus Iohannis, pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova.

“Vreau să mulțumesc României și domnului președinte Klaus Iohannis pentru sprijinul constant pe care România îl acordă Republicii Moldova. În mod special, salutăm apelul președintelui Iohannis către liderii Uniunii Europene (UE) cu privire la soluționarea, în regim de urgență, a situației politice actuale din țara noastră”, notează Maia Sandu în postare.

Potrivit liderei PAS, “guvernul proeuropean învestit la Chișinău de către o majoritate parlamentară legal constituită, în virtutea aspirațiilor noastre europene și a loialității față de statul de drept și interesele cetățenilor, își afirmă adeziunea fermă față de valorile democratice și obiectivul de a asigura pacea și stabilitatea în Republica Moldova și în regiune”. “Un dialog politic pentru rezolvarea crizei politice poate avea loc doar în parlament, după ce vor fi deblocate instituțiile guvernului și vor fi înlăturați oamenii agresivi care împiedică accesul și funcționarea administrației învestite de parlament în mod democratic”, se subliniază în postare.

Președintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, o scrisoare președintelui Consiliului European, Donald Tusk, și președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu privire la situația din Republica Moldova.

“România, ca stat membru al Uniunii Europene, având o relație specială cu Republica Moldova, bazată pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, și împărtășind o limbă, o istorie și o cultură comune, este preocupată de evoluțiile aflate în desfășurare, la Chișinău. În opinia noastră, Republica Moldova, partener asociat al Uniunii Europene prin Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător și, în același timp, membru al Parteneriatului Estic, se confruntă în prezent cu o gravă criză constituțională și politică, ce prezintă riscuri pentru stabilitatea sa”, se arată în scrisoare.

Potrivit documentului, o astfel de criză produsă în imediata vecinătate a României și a UE “prezintă mize semnificative pentru stabilitatea și securitatea regionale, pe care Uniunea Europeană și statele sale membre nu le pot ignora”.

 

Ministrul de externe din guvernul Sandu a avut o întrevedere cu secretarul de stat francez pentru afaceri europene

Ministrul de externe din guvernul condus de Maia Sandu, Nicolae Popescu, a avut joi, la Paris, o întrevedere cu Amélie de Montchalin, secretar de stat pentru afaceri europene din cadrul Ministerului francez de Externe, informează vineri Radio Chișinău.

Cei doi au avut “un schimb de opinii privind condițiile ce urmează a fi întrunite pentru a reuși o tranziție pașnică a puterii în Republica Moldova și a asigura protecția statului de drept”, după cum a scris Amélie de Montchalin pe contul său de Twitter.Ministerul de Externe francez notează pe site-ul său că în cadrul întrevederii Amélie de Montchalin a reamintit că Franța a semnat alături de Germania, Marea Britanie, Suedia și Polonia o declarație comună privind recunoașterea majorității parlamentare a noului guvern ales în mod democratic.

Nicolae Popescu a fost invitat, joi, să susțină un briefing referitor la situația din Republica Moldova, în fața a aproximativ 50 de diplomați din Grupul celor mai industrializate șapte țări din lume (G7).

Briefingul a avut loc la Ministerul de Externe al Franței, țara care deține în prezent președinția grupului G7, din care mai fac parte Canada, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii, a scris Nicolae Popescu pe Facebook.

 

Trebuie să asigurăm transferul pașnic al puterii în Republica Moldova, în rest procesul este ireversibil (Maia Sandu)

Maia Sandu, noul premier al coaliției constituite săptămâna trecută între socialiștii lui Igor Dodon și Blocul ACUM (PAS plus PPDA) a declarat, joi, într-un interviu pentru Europa Liberă, că procesul de schimbare a puterii în Republica Moldova este deja ireversibil și că transferul acestei puteri trebuie să se facă pe cale pașnică, potrivit portalului Deschide.md.

“Trebuie să se facă transferul pașnic al puterii. Lucrurile sunt clare pentru tot mai mulți oameni. Votul pentru președintele parlamentului și pentru guvern este absolut legal. Respectiv avem un guvern care trebuie să preia de la Partidul Democrat (până acum la putere) guvernarea”, a declarat Maia Sandu.

“Singurul lucru pe care trebuie să-l asigurăm acum este transferul pașnic, în rest procesul este ireversibil. Nu există cale de întoarcere. Nu există nicio metodă prin care acest regim să mai existe”, a adăugat lidera PAS.

În același timp, Maia Sandu a dat asigurări că marșul organizat de alianța PSRM-Blocul ACUM, duminică va fi unul sigur pentru că vor fi curmate orice tentative de provocare. “Orice încercare de provocare sau violență va fi responsabilitatea clară a regimului. Acum aș vrea să le spun să nu-și înrăutățească și mai tare situația”, a declarat premierul Maia Sandu, ales de majoritatea parlamentară ACUM - PSRM.

 

Republica Moldova: Partidul Democrat informează misiunile diplomatice că guvernul Filip este “unicul legitim”

Partidul Democrat din Republica Moldova (PDM) le-a expediat ambasadelor acreditate la Chișinău o scrisoare în care informează misiunile diplomatice că guvernul condus de Pavel Filip este “unicul legitim”, potrivit TV8, care publică documentul pe pagina sa electronică, transmite Radio Chișinău.

PDM îl prezintă în scrisoarea respectivă pe Igor Dodon drept “vasal al Rusiei”, dependent financiar de Moscova, și afirmă că acordul temporar dintre Partidul Socialiștilor (PSRM) și Blocul ACUM (PAS plus Platforma DA) privind crearea unei majorități a fost negociat ilegal de către șeful statului în numele socialiștilor.

A doua zi, la solicitarea PD, care până atunci negociase cu socialiștii formarea unei alianțe majoritare, Curtea Constituțională a Republicii Moldova, despre care se spune că este aservită liderului democraților, Vlad Plahotniuc, a decis suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcția de președinte, iar premierul în exercițiu, Pavel Filip, a fost numit președinte interimar. De asemenea, Curtea Constituțională a decis dizolvarea noului legislativ rezultat în urma alegerilor din 24 februarie, vechiul guvern convocând alegeri legislative anticipate pentru 6 septembrie. Executivul lui Pavel Filip nu dorește să plece de la putere, chiar dacă tot mai mulți actori internaționali au recunoscut noul guvern al Maiei Sandu, conform observatorilor.

Lasă un comentariu