INCINERAT DE ARMATA ROMÂNĂ LA INTRAREA ÎN TRANSILVANIA, ÎN 1918, “GARDIANUL CARPAȚILOR” RENAȘTE, ILEGAL, DUPĂ 95 DE ANI!

Distribuie pe:

Statuia “Gardianul Carpaților”, amplasată în localitatea Șoimeni din județul Harghita, se numără printre monumentele care nu au avizele legale, se arată în răspunsul comunicat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, la solicitarea Forumului Civic al Românilor din Harghita, Covasna și Mureș.

Statuia a fost ridicată în 1915, ca simbol al protecției granițelor Imperiului Austro-Ungar față de România, și incinerată de Armata Română la intrarea în Transilvania, în 1918. Reamplasarea ei a fost interzisă de către autoritățile statului român.

După 1989, reprezentanții minorității maghiare au încercat să relanseze procedurile de ridicare a statuii, însă acest lucru nu s-a realizat, astfel că statuia a fost relocată în Ungaria, în localitatea Szilvasvarad.

După 95 de ani, la 5 iulie 2013, o copie fidelă a statuii de 6 metri, realizată de cioplitorul Horvath Beres, a fost dezvelită în Șoimeni.

Ordinul “Gardienii Carpaților” a fost instaurat, pentru prima dată, de Principele Arpad, menirea lui fiind de a apăra trecătorile și cheile Carpaților de eventualii cotropitori. (sursa foto - jurnalul.ro)

Lasă un comentariu