PROIECT: PACHET LEGISLATIV PENTRU NATALITATE!

Distribuie pe:

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a înregistrat la Parlament “Pachetul Legislativ pentru Natalitate”, în scopul încurajării familiilor, prin măsuri concrete de stimulare a calității sistemului de educație și de sănătate, în contextul în care România nu are o politică de creștere demografică.

“Criza demografică este una dintre cele mai severe provocări pe termen mediu și lung cu care se confruntă România. În anul 2018, am înregistrat un minim istoric în privința copiilor născuți în țară în ultima jumătate de secol, fenomen care trebuie văzut cumulativ cu numărul mare de tineri care emigrează.

Pe acest fond, piața forței de muncă și sistemele de pensii și de sănătate vor fi grav dezechilibrate în viitor.

De aceea, în urma discuțiilor pe care le-am avut cu societatea civilă cu expertiză în domeniu, am luat decizia de a depune Pachetul Legislativ pentru Natalitate. Este un prim pas în soluționarea problemelor care au condus la scăderea natalității în România, iar majoritatea propunerilor din acest pachet legislativ au fost aplicate cu succes în state europene care s-au confruntat cu această situație”, scrie deputatul liberal într-un comunicat de presă.

Conform acestuia, Pachetul Legislativ pentru Natalitate conține mai multe proiecte, și anume:

1. Inițiativă legislativă care propune ca mamele sau, după caz, persoanele care au în întreținere copii cu vârsta de până la trei ani să beneficieze de vouchere valorice în valoare lunară de 150 de euro pentru fiecare copil cu vârsta de până la trei ani, destinate achiziționării de servicii de asistență și îngrijire a copilului, care pot fi utilizate la creșe, grădinițe, servicii bone etc.

2. Proiect de lege care încurajează companiile private cu minimum 30 de angajați să construiască creșe sau grădinițe pentru copiii angajaților acestora, scutindu-se din plata impozitului pe profit, anual, sumele de bani utilizate pentru construirea și (sau) întreținerea acestor spații.

3. Proiect de lege pentru sprijinirea creării Băncilor de Lapte Matern, având în vedere situația critică în care se află România din acest punct de vedere (nu există nici măcar o Bancă de Lapte funcțională).

4. Inițiativă legislativă care presupune înființarea unei Comisii Naționale de Alăptare, compusă din specialiști voluntari (soluție recomandată de UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății). Printre statele care au deja o astfel de Comisie se numără Germania, Statele Unite ale Americii și Canada.

Situația precară în care se află România din acest punct de vedere (ultimul loc în UE) face necesară adoptarea unor măsuri de stimulare a practicilor alăptării.

5. Inițiativă legislativă care să ofere un cadru legal prin care mamele pot îngriji și alți copii, dincolo de cei proprii, lucrând ca bone, permițând astfel altor mame să revină rapid la muncă și primind în acest scop un stimulent de la stat.

6. Proiect de lege pentru clasificarea maternităților ca Spitale Prietene cu Copilul - clasificare lansată de UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății, care ar fi trebuit deja implementată în România.

 

Lasă un comentariu