CÂT ÎNCĂ SUNTEM SĂNĂTOȘI, SĂ DONĂM SÂNGE!

Distribuie pe:

Prin celebrarea Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge (14 iunie), se urmărește creșterea gradului de conștientizare cu privire la necesitatea sângelui și a produselor sanguine, dar și pentru a le mulțumi donatorilor, care oferă o șansă în plus la viață pentru pacienții aflați în pericol.

Conform statisticilor, unul din zece pacienți care ajunge într-un spital din România are nevoie de sânge ori produse derivate din sânge pentru a supraviețui. Din păcate, însă, nu este acoperită nici măcar jumătate din această nevoie.

Pentru a fi acoperită cantitatea necesară, specialiștii susțin că ar trebui ca în fiecare zi să existe aproximativ 700 de donatori, la fiecare donare recoltându-se aproximativ 450 de ml de sânge.

Condiții pentru a deveni donator

Pentru a dona sânge în România, trebuie să fii cetățean român cu domiciliul în România ori cetățean al Uniunii Europene cu reședința în România; să ai vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, să ai o greutate de peste 50 kg; să ai un puls regulat (60-100 bătăi pe minut); să ai tensiunea arterială sistolică între 100 și 180 mmHg; să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni (chiar și intervenții chirurgicale stomatologice); femeile să nu fie însărcinate, în perioada menstruală sau în perioada de lăuzie; să nu fi sub un tratament medicamentos pentru diferite afecțiuni, precum boli renale, boli de inimă, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine sau hipertensiune.

De asemenea, dacă vrei să donezi sânge, nu trebuie să ai ori să fi avut hepatită (de orice tip), sifilis, TBC, malarie, epilepsie ori alte boli neurologice, ulcer, diabet zaharat, cancer, miopie forte, boli de inimă sau bruceloză.

Criterii de excludere permanentă

Anumite afecțiuni ne pot exclude permanent de la donarea de sânge, printre acestea aflându-se angina pectorală, hipertensiunea arterială cronică, traumatisme craniene cu sechele, hiperlipidemie (astm bronșic, alergie severă, lupus eritematos, psoriazis generalizat), etilism cronic, schizofrenie, epilepsie, ciroză hepatică, pancreatită, leucemie și tuberculoză.

Alte afecțiuni ne pot exclude doar temporar pentru donarea de sânge, cum ar fi bolile infecțioase (gripa sau răceala), anemie (examinare endoscopică, intervenții chirurgicale, tatuaje, HIV), vaccinări (sarcină, alăptare ori tratamente stomatologice), consum de medicamente sau consum de alcool cu 24 de ore înainte de donare.

Numărul de donări nu trebuie să depășească 4-5 pe an (în cazul bărbaților) și 3 donări pe an (în cazul femeilor), iar intervalul minim între donări trebuie să fie de 8 săptămâni.

Cantitatea de 450 ml de sânge donată se reface ca și volum în doar câteva ore, iar din punct de vedere celular în două săptămâni.

Beneficii            

Fiecare donare de sânge aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Astfel, donatorul prezintă un risc mai scăzut de infarct și de accident vascular cerebral, acestuia îi crește imunitatea și rezistența la traumatisme, precum și capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor.

Donatorii înregistrează o rată mai mică de cancer, iar nivelul de fier din corp le scade (un nivel crescut de fier poate accelera procesul de oxidare al colesterolului și poate duce, în timp, la apariția afecțiunilor cardiovasculare).

Pe lângă beneficiile asupra sănătății, donatorii de sânge au dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare, 7 tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncă sau o zi de scutire pentru studenți și militari, în ziua donării, decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reședința în altă localitate decât cea în care își are sediul instituția la care se face recoltarea sângelui sau reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituția de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.

Lasă un comentariu