Temperaturile ridicate, alături de disconfortul pe care îl produc, reprezintă o adevărată amenințare pentru sănătatea sau chiar viața populației.
Pentru prevenirea efectelor cauzate de temperaturile ridicate, se recomandă:
– evitarea, pe cât posibil, a expunerii prelungite la soare între orele 11.00-18.00, când temperaturile ating valori maxime (în acest mod scade și riscul de cancer cutanat);
– folosirea mijloacelor de protecție (pălării, ochelari de soare, umbrele) și purtarea hainelor subțiri, lejere, confecționate din țesături naturale, în culori deschise;
– consumarea zilnică a 1,5-2 litri de lichide, constând în ceaiuri, sucuri dulci, apă minerală etc.; se recomandă consumul unui pahar de lichid la fiecare 15-20 minute, fără a aștepta să apară senzația de sete;
– evitarea consumului de alcool deoarece favorizează deshidratarea;
– evitarea băuturilor cu conținut ridicat de cofeină (cafea, cola) și a băuturilor carbogazoase deoarece acestea sunt diuretice;
– consumarea de alimente ușoare și proaspete, în special legume și fructe bine spălate, evitând pe cât posibil alimentele bogate în grăsimi și alimente ușor perisabile;
– evitarea eforturilor fizice susținute în perioada zilei în care temperaturile ating valori mari;
– dușuri frecvente cu apă la temperatură moderată;
– limitarea creșterii temperaturii în încăperi prin: închiderea ferestrelor expuse la soare pe perioada zilei, aerisirea camerelor seara, noaptea și dimineața devreme, tragerea jaluzelelor/draperiilor;
– reglarea aparatului de aer condiționat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade Celsius mai mică decât temperatura ambientală.
Cei mai vulnerabili sunt copiii, vârstnicii, pacienții cu afecțiuni respiratorii, cardiovasculare și neurologice, care trebuie să fie și cei mai precauți.