ZIUA DISTINȘILOR VIZITATORI LA EXERCIȚIUL JUNCTION STRIKE 19

Distribuie pe:

La sfârșitul săptămânii trecute, în Poligonul de tragere situat în Sângeorgiu de Mureș a fost organizată Ziua Distinșilor Vizitatori în cadrul exercițiului forțelor pentru operații speciale JUNCTION STRIKE 19. Evenimentul a inclus, după transportul jurnaliștilor acreditați de la cazarma UM 01016 Târgu-Mureș la Poligonul de tragere Sângeorgiu de Mureș, briefieng de prezentare a programului, vizitarea expoziției statice de armament, tehnică și echipamente specifice forțelor pentru operații speciale, exercițiu demonstrativ.

Printre invitați s-au numărat Mircea DUȘA - prefectul județului Mureș, general-maior Vasile Toader - locțiitorul șefului Statului Major al Apărării pentru operații și instrucție, general de brigadă Corneliu Postu - directorul Statului Major al Apărării, general-maior Dorin Ioniță - comandantul Comandamentului Forțelor Întrunite, alți înalți oficiali din cadrul Ministerului Apărării Naționale, precum și reprezentanți ai forțelor pentru operații speciale din țări aliate sau partenere.

Peste 450 de militari implicați și aproximativ 100 de mijloace tehnice

Exercițiul forțelor pentru operații speciale JUNCTION STRIKE 19 (JUST 19) se desfășoară în perioada 3-22 iunie și asigură condițiile organizatorice pentru executarea instruirii realiste pe un scenariu fictiv, asociat războiului hibrid, de către structurile tactice de operații speciale participante, în format multinațional și interdepartamental și pentru evaluarea unei ținte de capabilitate puse la dispoziția NATO.

,,Suntem în măsură să executăm misiuni pe apă, sub apă, pe uscat sau aerian. Cea mai dificilă parte a misiunii este pregătirea. În spatele acestor mici demonstratii stau zeci sau chiar sute de ore de antrenament. Ce vedeți este doar vârful icebergului”, spunea unul dintre militarii implicați.

JUST 19 se derulează în două etape, astfel: în prima etapă s-au desfășurat activități de instruire în mediul virtual, în cadrul unor exerciții de simulare, urmând ca în cea de-a doua etapă să se desfășoare acțiuni tactice ale elementelor de forțe pentru operații speciale , în cele trei medii operaționale - terestru, aerian și maritim.

La exercițiu participă peste 450 de militari, aproximativ 100 de mijloace tehnice, care vor executa acțiuni speci fice în 12 locații de pe întreg teritoriul României (cazărmi, poligoane, terenuri, tabere de instrucție și baze aeriene din județele Bacău, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Galați, Ialomița, Mureș, Sibiu, Suceava, Tulcea și municipiul București). Alături de militarii români din structurile de forțe pentru operații speciale se vor antrena și vor desfășura acțiuni de conducere-coordonare a efectivelor proprii și aproximativ 120 de militari străini din țări aliate sau partenere - Georgia, Marea Britanie, Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii.

În acest an, JUST 19 este integrat în exercițiul multinațional SABER GUARDIAN 19.

SABER GUARDIAN 19

Exercițiul multinațional SG19 are ca principal obiectiv evidențierea coeziunii, unității și solidarității statelor partenere și aliate în vederea apărării împotriva oricărei agresiuni, în special prin posibilitatea de mobilizare rapidă și concentrare a forțelor în timp scurt, oriunde în Europa.

Activitățile de instruire în comun din România includ exerciții tactice de stat major și cu trageri de luptă, forțări ale cursurilor de apă, deplasarea tactică a unităților și secvențe cu specific medical.

Pentru eficientizarea activităților de instruire în context internațional, SG19 este conexat cu o serie de exerciții naționale și multinaționale, numărul total de militari participanți ridicându-se, astfel, la aproximativ 13.500 de militari din 14 țări aliate și partenere (Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Germania, Marea Britanie, R. Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Turcia, Ucraina și SUA), dintre care 7.600 de militari reprezintă Armata României.

Programul de instruire multinațională Saber Guardian s-a organizat anual din 2013 până în 2017, fiind găzduit, prin rotație, de Bulgaria, România și Ucraina. Începând cu anul 2017, Saber Guardian este un exercițiu bienal. SG19 este inclus în Programul exercițiilor întrunite ale Comandamentului Forțelor Armate ale SUA din Europa, în vederea creșterii interoperabilității la nivel întrunit și multinațional cu forțele națiunilor aliate și partenere.

Cooperare interdepartamentală pentru executarea operațiunilor contrateroriste

În cadrul exercițiului demonstrativ prezentat, alături de operatorii din cadrul Batalionului 51 Operații Speciale au participat și militari din cadrul Detașamentului special de protecție și intervenție, care este o structură combatantă a Armatei României, specific organizată, instruită și înzestrată, destinată pentru executarea de operații vizând asigurarea securității principalelor categorii de factori umani și materiali din responsabilitatea Ministerului Apărării Naționale.

Potrivit destinației operaționale, Detașamentul special de protecție și intervenție face parte din categoria structurilor specializate în domeniul prevenirii și combaterii terorismului, dipunând de o resursă umană matură și bine antrenată, cu o bogată experiență, obținută în urma îndeplinirii cu succes a misiunilor încredințate.

,,Participarea la acest exercițiu este benefică în vederea realizării interoperabilității structurilor detașamentului cu alte structuri MApN, ce au sarcini în domeniul combaterii terorismului. Prin exercițiile pe care le desfășurăm căutăm să realizăm scenarii cât mai apropiate de complexitatea amenințărilor teroriste actuale. De asemenea, în urma executării acestui tip de exerciții, acumulăm o serie de lecții învățate, pe care le integrăm apoi cu succes în procesul de pregătire specifică.

Pentru NATO, potrivit Doctrinei întrunite pentru operații speciale, forțele pentru operații speciale reprezintă acele forte special destinate, organizate, instruite, echipate și încadrate cu personal special selecționat care planifică și execută operații (activități militare) speciale, folosind tactici, tehnici și metode de angajare neconvenționale. Aceste operații speciale pot fi executate pe întregul spectru al acțiunilor militare, în mod independent, sau împreună cu forțele convenționale, în scopul obținerii stării finale dorite, la nivelurile strategic, sau operativ, sau pot fi executate atunci când există riscuri politice importante”, preciza locotenent-colonel Sergiu-Petru COLCERIU, responsabil cu informarea publică în cadrul exercițiului JS-19.

Unitate de elită a Armatei Române

Comandamentul forțelor pentru operații speciale a instruit luptători care au executat o gamă largă de misiuni atât în țară, cât și în afara teritoriului național, fiind considerată o structură emblematică a Forțelor Armatei Române. Antrenați pentru a face față provocărilor din diferite medii ostile, militarii din cadrul structurii de Operații Speciale așteaptă noi colegi pentru a forma o echipă și a le împărtăși din experiența acumulată.

Cei interesați pot primi detalii la tel. 0265 218.571 și/sau la adresa de e-mail fos.recrutare@gmail.com.

“Procesele de selecție și instruire ale FOS urmăresc formarea unor luptători, caractere pentru care curajul, inteligența, capacitatea de învățare și creativitatea trebuie să se regăsească printre trăsăturile prioritare. Toate acestea sunt completate cu calități precum tărie de caracter, empatie și bun simț. Operatorii de FOS trebuie să fie în măsură să folosească tehnologii de ultimă generație și să dobândească abilități de comunicare interculturală pentru a contribui la rezoluția conflictelor care, în zilele noastre, au o importantă latură de interculturalitate. Cu cât aceștia învață mai repede să acționeze eficient în culturi diferite, cu atât mai mare este probabilitatea de a obține rezultate strategice favorabile.    

Militarii din structurile FOS sunt antrenați să exploateze, mai întâi, avantajele aspectelor umane ale conflictului, astfel încât să obțină succesul în operațiile speciale, sau, pe cât posibil, să evite conflictul, dar să câștige bătălia. În ziua de azi nu mai este suficient doar să fii în măsură să spargi ușa cu piciorul, să arunci lucruri în aer și să elimini adversarul. Ori, fără oameni cu abilități cognitive ridicate nu poți ajunge la aceste imperative”, spunea, în “Cele 5 adevăruri ale Forțelor pentru operații speciale”, colonelul (r) Daniel Ilie, fost comandant al Componentei pentru Operații Speciale din cadrul Statului Major al Apărării.

Lasă un comentariu