15 IUNIE 1889 - 15 IUNIE 2019, 130 DE ANI DE LA UCIDEREA LUCEAFĂRULUI POEZIEI ROMÂNEȘTI, MIHAI EMINESCU

Distribuie pe:

Ziua de 15 iunie 2019 este ziua în care comemorăm și în același timp îl omagiem pe cel mai ilustru făuritor de cultură românească, MIHAI EMINESCU. Pentru cinstirea și omagierea memoriei, a faptelor, dar mai ales a operei, a patriotismului și a militantismului lui MIHAI EMINESCU (n.15 ian.1850, Botoșani), puse în slujba NEAMULUI ROMÂNESC, președintele Partidului România Noastră, domnul Gheorghe Funar, împreună cu membri ai Organizației Cluj a Partidului România Noastră, cărora li s-au alăturat membri ai Uniunii Vatra Românească Cluj, împreună cu alți cinstitori ai POETULUI NEPERECHE, MIHAI EMINESCU, au depus la picioarele statuii LUCEAFĂRULUI poeziei românești, statuie care se află în fața Teatrului Național Cluj-Napoca, o coroană de flori cu o eșarfă în culorile drapelului național al României, ROȘU, GALBEN și ALBASTRU, pe care scrie: “OMAGIU GENIALULUI MIHAI EMINESCU”. Statuia, cu înălțimea de 3 m, este turnată în bronz, fiind opera sculptorului Ovidiu Maitec, iar inaugurarea s-a făcut în 1976. Participanții, dintre care o parte sunt prezentați în fotografiile care însoțesc acest text, au rostit poezii și au cântat cântece pe versurile scrise de POETUL NAȚIONAL, MIHAI EMINESCU. Au răspuns acestei invitații de suflet și membri ai Coralei Universitarilor Clujeni, domnul Groza Alexandru și doamna Alexandrina Todoran, fiind principalii animatori ai acestei frumoase manifestări omagiale.

Din păcate, am fost singurii din municipiul Cluj-Napoca care am desfășurat această manifestare de omagiere în ziua de 15 iunie 2019 la statuia lui Mihai Eminescu din fața Teatrului Național Cluj-Napoca. Sperăm că la anul vor fi și alții...

Tuturor participanților le mulțumim.

Tuturor celor care citesc aceste rânduri le adresăm salutul pe care îl adresa Eminescu cunoscuților: “TRĂIASCĂ NAȚIA!”, precum și răspunsul pe care îl adresa atunci când era astfel salutat: “SUS CU DÂNSA!”.

O problemă foarte acută decurge din faptul că foarte puține localități ale României au un bust, o statuie a lui MIHAI EMINESCU. Unele dintre aceste localități sunt chiar reședințe de județ, având dimensiuni mari sau foarte mari. Foarte puține localități au o statuie sau măcar un bust al lui MIHAI VITEAZUL UNIFICATORUL, așa cum puține localități au un MONUMENT AL EROILOR, AL OSTAȘILOR ROMÂNI care s-au jertfit pentru România. Constatăm că se dau bani cu nemiluita la tot felul de “manifestări culturale” care nu au nimic comun cu istoria și cultura românilor, dar nu sunt și nu se dau bani pentru continuatorii, pentru tezaurizatorii și creatorii CULTURII ROMÂNEȘTI, pentru românii care au întemeiat STATUL ROMÂN, pentru monumente ale EROILOR ROMÂNI.

Trist, dar adevărat.

Având în vedere această stare de lucruri, propunem:

1. Adoptarea unei prevederi legale prin care să se prevadă obligativitatea edificării în fiecare localitate (municipiu, oraș, comună, iar în anumite situații sat) a unei statui a lui Mihai Eminescu, simbol al excelenței în cultură, simbol al patriotismului românesc.

2. Adoptarea unei legislații prin care să fie stabilite sarcinile autorităților centrale și locale, sarcinile actualului Minister al Educației Naționale și ale Ministerului Culturii și Identității Naționale, precum și sarcinile tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul educației patriotice, a dezvoltării și promovării culturii și istoriei românești, instituții cu responsabilități în formarea unui CETĂȚEAN LOIAL ȘI FOLOSITOR ROMÂNIEI. Aceste autorități și instituții trebuie să desfășoare activități de educație patriotică, de PĂSTRARE și de PROMOVARE A VALORILOR IDENTITARE ROMÂNEȘTI la nivel de masă, începând cu școala primară, până la nivel universitar inclusiv, pe baza unei PROGRAME naționale, pe baza unui CALENDAR bine stabilit.

TEMELIA FORMĂRII UNUI CETĂȚEAN FOLOSITOR ȘI LOIAL ȚĂRII ESTE EDUCAȚIA PATRIOTICĂ.

3. De asemenea, socotim de cuviință că toți românii, oriunde s-ar afla, au datoria să participe la toate manifestările de OMAGIERE A EROILOR POPORULUI ROMÂN, PRECUM ȘI A PERSONALITĂȚILOR care provin din acest neam și care AU SLUJIT CU CREDINȚĂ NEAMUL ROMÂNESC.

4. Introducerea în lege a prevederii potrivit căreia, în situația în care autoritățile nu vor să organizeze asemenea acțiuni, atunci ROMÂNII trebuie să ia ei inițiativa și să organizeze asemenea manifestări de cinstire a ÎNAINTAȘILOR CARE S-AU JERTFIT PENTRU NOI, iar cei care nu și-au făcut această DATORIE DE SERVICIU să returneze banii luați și să fie înlocuiți cu alți ROMÂNI LOIALI ȘI DEVOTAȚI ACESTUI POPOR ALES.

5. Românii din străinătate trebuie să ia ei inițiativa și să organizeze asemenea manifestări de cinstire a ÎNAINTAȘILOR CARE S-AU JERTFIT PENTRU NOI.

DUMNEZEU SĂ NE DEA ÎNȚELEPCIUNEA DE CARE AVEM ATÂTA NEVOIE!

Lasă un comentariu