MANIFESTAȚIE DE PROTEST ÎN SECUIME - “NU AVEM NEVOIE DE TUTELA BUCUREȘTIULUI, NICI DE TUTELA MINISTERULUI!”

Distribuie pe:

Sute de protestatari, veniți la Miercurea Ciuc din Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Vlăhița și Târgu-Mureș, au solicitat, marți, 18 iunie, demisia prefectului de Harghita, Jean-Adrian Andrei, la demonstrația inițiată de Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), ca urmare a evenimentelor legate de cimitirul militar din Valea Uzului, informează MTI citând surse din presa locală.

Protestatarii au purtat pancarte inscripționate cu mesajele: “Profanare!”, “Nu cedăm cimitirul nostru, prefectul să-și dea demisia! Să ne apărăm, să apărăm Transilvania!”.

Potrivit președintelui PPMT, Csomortányi István, se poartă, în prezent, “un asediu direct și fără niciun menajament împotriva maghiarilor din Transilvania.

“Nu avem nevoie de guvernatori în Transilvania, din acest motiv cerem demisia prefectului Jean-Adrian Andrei! Nu pot fi responsabilii județelor noastre persoane care nu reprezintă interesele populației locale. Nu avem nevoie de tutela Bucureștiului, nici de tutela ministerului, și din acest motiv solicităm ca cimitirul militar din Valea Uzului să fie lăsat proprietarului de drept, comunei Sânmartin. În același timp, cerem ca zonele alipite județelor învecinate să fie redate pentru administrare comunităților noastre”, a declarat președintele PPMT.

Balázs Izsák, președintele Consiliului Național Secuiesc (CNS), consideră că ceea ce s-a întâmplat în Valea Uzului este o batjocură la adresa comunității secuiești, deoarece cimitirul face parte din istoria secuilor, din trecutul Ținutului Secuiesc și, față de acest memorial istoric, poporul secui are un drept inalienabil.

În finalul manifestării, s-a dat citire unei declarații de protest solicitându-se, printre altele, demisia prefectului de Harghita, notează sursa citată.

Lasă un comentariu