AGENȚIA NAȚIONALĂ DE TRANSPLANT: 33 DE DONATORI PENTRU INTERVENȚII DE PRELEVARE MULTIORGAN, ÎNREGISTRAȚI PÂNĂ ÎN IUNIE

Distribuie pe:

Un număr de 33 de donatori pentru intervenții de prelevare multiorgan au fost înregistrați până joi, anunță Agenția Națională de Transplant (ANT).

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, la nivel național au fost identificate 81 declarări de moarte cerebrală, în 19 cazuri familia a refuzat donarea. În celelalte 29 de cazuri, alte cauze medicale nu au permis prelevarea. S-au efectuat 22 de transplanturi de ficat de la donatori decedați și patru intervenții de ficat de la donatori în viață, 55 de pacienți au beneficiat de transplant de rinichi, 26 de transplanturi renale fiind efectuate de la pacienți în viață.

De asemenea, în primele șase luni ale anului s-au realizat două transplanturi de cord și două de plămân și au fost exportate două grefe cardiace și cinci grefe pulmonare către Eurotransplant.

“Ultimele trei luni au reprezentat un reviriment al activității de transplant, ceea ce a dus la o șansă nesperată a unor pacienți români de a trăi datorită organelor donate de «îngerii» lor. Criza de încredere în sistemul de transplant indusă prin campanii și informații nereale și iresponsabile marchează «un mare pas înapoi» și determină pierderea de vieți omenești”, se arată în comunicatul ANT.

Totodată, în urma informațiilor apărute în spațiul public referitoare la modul de atribuire a codului CUIANT, Agenția Națională de Transplant precizează: “Codul CUIANT (codul de înregistrare în Registrul Național de Transplant) este un cod unic, care se atribuie unui pacient în momentul în care este înscris pe lista de așteptare. Atribuirea codului CUIANT se face conform prevederilor OMS 477/2009. Codul CUIANT se poate acorda și în ziua intervenției, acest aspect nu este incorect sau ilegal, fiind o consecință a cursivității actului medical. Ordinea înscrierii pe listă este doar unul dintre criterii, însă cel mai important este criteriul urgenței. De exemplu, dacă vine un pacient cu insuficiență hepatică din cauza unei intoxicații cu ciuperci, acest pacient moare dacă în cel mai scurt timp nu primește un ficat nou. El poate fi inclus pe listă în ziua respectivă, primește codul CUIANT și în aceeași zi poate să beneficieze de un transplant de ficat - dacă există un donator compatibil. Exemplele pot continua și în cazul transplantului de cord sau de rinichi”.

ANT mai menționează că există o preocupare a instituției ca pacienții de pe listele de așteptare să aibă acces la un transplant într-un mod unitar și echitabil.

“Există un drum lung de la momentul declarării morții cerebrale până la momentul finalizării prelevării multiorgan. Procedurile sunt absolut transparente”, relevă sursa citată.

Lasă un comentariu