CÂND SUFERĂ DE BOLI UȘOARE, ROMÂNII SE CRED MAI DEȘTEPȚI DECÂT MEDICII!

Distribuie pe:

Potrivit unui studiu efectuat de compania de marketing research 4Service Group România, unul din doi români cere direct farmacistului medicamentele necesare, în cazul afecțiunilor ușoare, fără a solicita recomandări de la medic.

Doar 5% aleg medicamentele recomandate...

Realizatorii studiului au constatat că românilor le place să creadă că știu cu ce medicamente să se trateze de cele mai multe ori, mai ales când vine vorba de afecțiuni ușoare. Iar pentru aceasta aleg, de cele mai multe ori, farmaciile cele mai apropiate, sau cu cele mai mici prețuri.

În plus, doar unul din 18 români spune că alege mereu să meargă la medic pentru a obține o rețetă. Cei mai mulți, însă, cumpără medicamente uneori cu rețetă, alteori fără rețetă.

Aproape jumătate dintre respondenți (49,7%) au declarat că, de cele mai multe ori, știu ce medicamente să cumpere atunci când au o afecțiune ușoară, precum răceli sau dureri de cap. 47,6% dintre ei au răspuns că cer direct farmacistului medicamentele respective, în timp ce doar 31,7% dintre cei care calcă pragul farmaciilor adresează și întrebări suplimentare personalului.

Doar puțin peste 5% aleg mereu medicamentele în funcție de ce spune medicul sau farmacistul.

Sfaturi, acceptate doar în privința mărcilor!

Medicii și farmaciștii sunt cei pe care îi ascultă românii când vine vorba de alegerea unei anumite mărci de medicamente, acest aspect fiind menționat de 83,6% dintre respondenți.

Astfel, puțin sub 15% dintre români se bazează doar pe experiențele personale anterioare, în timp ce 1,6% dintre ei apelează la rude, prieteni sau cunoscuți pentru a afla ce marcă să achiziționeze.

Dar nici prea multe variante nu sunt pe placul românilor, mai ales atunci când nu li se explică foarte clar diferențele dintre produse similare, aproape 17% dintre ei arătându-se deranjați de acest lucru.

Rugați să identifice numele farmaciilor pe care le cunosc, 80% dintre români au menționat Catena, 6% farmaciile Dona, 56% Sensiblu, 16% Help Net și 15% Punkt.

Principalele motive pentru care românii preferă o anumită farmacie sunt prețurile mici și apropierea, urmate de gama largă de medicamente și produse. Urmează serviciile de calitate (7,9%), expertiza farmaciștilor (5,8%) și disponibilitatea în stoc a medicamentelor căutate de pacienți (3,7%).

Trei sferturi dintre români nu au cumpărat niciodată medicamente online!

Aproape trei sferturi dintre români spun că nu au cumpărat niciodată medicamente online, iar motivele invocate sunt variate. De la simplitatea achiziției din farmaciile apropiate și sfaturile farmaciștilor, până la lipsa de încredere sau, pur și simplu, faptul că nu s-au gândit până acum să încerce și această variantă.

Jumătate dintre cei chestionați au răspuns însă că ar fi dispuși să cumpere medicamente online dacă ar avea ocazia, cu condiția să fie comercializate de o farmacie cunoscută de ei.

Un alt motiv pentru care românii preferă să cumpere din farmacii sunt cardurile de fidelitate, nu mai puțin de 86,8% dintre ei spunând că au folosit cel puțin o dată carduri de loialitate emise de farmacii, iar 48% dintre aceștia chiar le folosesc de fiecare dată. Doar unul din zece români nu folosește un astfel de card.

*

Studiul a fost efectuat la nivel național, în perioada martie - mai 2019, pe un eșantion de 1.890 de persoane, din mediul urban, având vârste cuprinse între 18 și 72 de ani.

 

Lasă un comentariu