ANGAJAȚII CARE AU ÎN GRIJĂ RUDE BOLNAVE VOR BENEFICIA DE CONCEDIU ÎN PLUS!

Distribuie pe:

Consiliul European (CE) a adoptat, recent, o directivă privind echilibrul dintre viața personală și cea privată a părinților și îngrijitorilor, care introduce drepturi noi pentru angajații care au în îngrijire rude cu probleme medicale grave, schimbările urmând să fie transpuse în legi naționale (inclusiv în România) într-o perioadă de maximum 3 ani.

Prin această directivă, se introduce un concept nou la nivelul Uniunii Europene (UE), și anume cel de concediu de îngrijitor, care se oferă angajaților care au în grijă rude ce necesită îngrijire sau sprijin din cauza unor probleme medicale grave. Definirea termenului de “probleme medicale grave” revine fiecărui stat membru în parte.

Ca urmare a noii directive, cei care sunt îngrijitori pentru rude (copiii, părinții, soțul, soția) vor beneficia de un concediu de cinci zile lucrătoare pe an.

Pe lângă acest nou tip de concediu, îngrijitorilor li se mai oferă și posibilitatea de a-și adapta programul de lucru prin formule flexibile, sub forma lucrului de la distanță, a programelor flexibile de muncă sau a programelor cu timp redus de lucru.

Lasă un comentariu